Erikoiskahvit vastaan suomalainen kahvi

Erilaiset erikoiskahvit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Kahvin suosio näkyy yllättävillä tavoilla: jopa Lontoossa on nykyään vaikeaa saada haudutettua teetä, mutta melkein jokaisesta Lontoon keskustan kahvilasta saa ainakin viittätoista erilaista kahvia. Kahvitrendit liikkuvat nopeasti mantereelta toiselle ja myös vaihtuvat nopeasti.

Mitä on suomalainen kahvi?

”Suomalainen ruoka on pahaa – älä tuhlaa siihen rahaa”, lauloi Ultra Bra -yhtye iloisella 1990-luvulla kappaleessaan Suosi ulkomaista, jossa parodisoitiin urbaanien suomalaisten suhtautumista suomalaisiin tuotteisiin. Monelle urbaanissa kuplassa elävälle suomalainen kahvi aiheuttaa reaktion ”juu ei kiitos”. Monelle muulle urbaanikuplan asukkaan reaktio aiheuttaa puolustusreaktion. Mutta millaista on suomalainen kahvi verrattuna ulkomaisiin?

Jos ihan tarkkoja ollaan, suomalaista kahvia ei ole olemassakaan, yhtä vähän kuin saksalaisia, ranskalaisia tai brittiläisiä kahveja. Kahvipensaat eivät kasva Euroopassa vaan Afrikan, Madagaskarin, Indonesian ja Malesian trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Yleisimmät kahvipensaiden lajit ovat arabiankahvi, kongonkahvi, keniankahvi, liberiankahvi ja alkujaan Kamerunista löydetty kofeiiniton Coffea charrieriana – kaikki afrikkalaisia lajeja. Kaikkiaan kahvipensaslajeja on 124.

Kahvia pelatessa

Aikoinaan sanottiin, että ota kuppi olutta niin näkö on tarkempi ja esimerkiksi ammunnassa osut paremmin. Samanlainen reaktio voi tulla myös kahvin kofeiinista, joten pelatessa nettikasinon kolikkopelejä, ei kahvin juomisesta ole haittaa.

Villenvinkit

Muutenkin pelaajalle kahvi on kofeiinin kanssa huomattavasti turvallisempi valinta kuin yksikään alkoholijuoma, muutenkaan ei pitäisi yhdistää alkoholia ja rahapelejä. Jos olet kuitenkin pelailemassa huviksesi ja ajanvietteenä leikkirahalla, voi kenties jotain muutakin maistella.

Mutta varsinkin jos on tutustumassa Villen Vinkkien ohjaamana uusiin nettikasinotuttavuuksiin, on kahvi oikein hyvä valinta juomaksi.

Vaalea vai tumma paahto?

Suomalaisiksi kahveiksi voidaan periaatteessa kutsua Suomessa paahdettuja ja jauhettuja kahveja, vaikka kahvipapujen alkuperämaa onkin muu. Viimeisten 15 vuoden aikana Suomeen on perustettu lukuisia pienpaahtimoita, joiden tuotteet ovat keskenään niin erilaisia, ettei mitään yhtenäistä suomalaista makumaailmaa ole olemassa. Kaikki suomalaiset eivät enää juo Juhla-Mokkaa, vaikka noin puolet juokin. Suomi erottuu kahvikulttuuriltaan vain siten, että missään muualla ei juoda pääosin vaaleapaahtoisia kahveja. Suomessa kahvinjuojista 59 prosenttia suosii vaaleapaahtoisia kahveja ja 28 prosenttia tummapaahtoisia, jotka muualla ovat suositumpia. Suomi on myös maailman kärjessä kahvin kulutuksessa: suomalaisista 86 prosenttia juo kahvia ja keskimäärin, henkeä kohden suomalaiset juovat kahvia noin 10 kg vuodessa.

Suomalainen kahvikulttuuri on jonkin verran muuttunut viime vuosina: vielä vuonna 1999 vain neljä tuhannesta suomalaisesta joi tummapaahtoista kahvia. Suomalaiseksi kahviksi koetaankin juuri vaaleapaahtoinen kahvi.

Kahvi on trendijuoma

Kahvin maun kannalta kahvin valmistustapa on vähintään yhtä tärkeä kuin kahvilajike ja paahtoaste. Tavallisella kahvinkeittimellä valmistettu suodatinkahvi eroaa esimerkiksi espressosta kuin päivä ja yö toisistaan. Uudet kahvitrendit vaativat myös uusien valmistustapojen opettelua. Esimerkiksi Yhdysvalloista rantautunut cold brew eli kylmäuutettu kahvi valmistetaan hauduttamalla kahvipuruja vähintään 8 tuntia, mieluummin 10-12 tuntia kylmässä vedessä. Kahvinpurut suodatetaan pois suodatinpaperin tai tiuhan siivilän avulla. Tämä kahvi juodaan kylmänä, maidon ja jääpalojen kanssa.

Monet kahvin ystävät hankkivat kahvin papuina ja jauhavat ne itse, jotta ne säilyvät tuoreina ja aromikkaina valmistushetkeen asti. Suodatinkahvi tekee uutta tuloaan Suomeen, jossa se on ollut vanhastaan tavallisin kahvi, mutta automaattisten kahvinkeittimien sijaan trendikkäitä ovat käsikäyttöiset keittimet. 

Kahvinjuojat ovat myös entistä kiinnostuneempia siitä, mistä kahvinsa raaka-aineet hankitaan, onko pavut pesty ja onko ne kuivattu auringossa vai koneellisesti. Myös vastuullisuus on tärkeä asia: kahvinautintoa parantaa, jos kahvipavut on tuotettu eettisesti, kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja työntekijöitä riistämättä. Reilun kaupan kahvin suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

Monet kahvitrendit menevät myös nopeasti ohi. Jokunen vuosi sitten oli äärimmäisen trendikästä valmistaa kahvia pavuista, jotka ovat menneet sivettikissan ruuansulatusjärjestelmän läpi, mutta nyt juuri kukaan ei hyväksy kahvipapujen pakkosyöttämistä kissaeläimille.

Nauti kahvista rauhassa

Kahvin nauttiminen ei monille ole enää nopeaa Saludon ryystämistä huoltoasemalla tai työpaikan kahvihuoneessa. Kahvista on syytä nauttia, onhan se sananmukaisesti nautintoaine – rauhassa, hitaasti. Kahvia juodessa voi vaikka lukea kirjaa tai lehteä, katsoa suosikkielokuvaa suoratoistopalvelusta tai pelata nettikasinolla.