Näin yleisimmät kahvilaadut eroavat toisistaan (mtv.fi)

https://www.mtv.fi/teemasivut/kahvilla/ajankohtaista/artikkeli/nain-yleisimmat-kahvilaadut-eroavat-toisistaan/4394782#gs.a_xyJV4

Eri kahvilaadut maistuvat usein erilaisilta siksi, että kahvit on valmistettu erilaisista pavuista. Mutta kuinka eri kahvipavut eroavat toisistaan?

Kaupallisesti kaikkein merkittävimmät kahvilajit ovat arabica ja robusta, ja näistä pavuista valmistetut kahvijuomat eroavat toisistaan sekä ainesosiensa että makunsa puolesta. Petri Niemisen ja Terho Puustisen teos Kahvi – suuri suomalainen intohimo -kirja kertoo näiden myös nimillä arabiankahvi ja kongonkahvi kutsuttujen kahvilajien hallitsevan ylivoimaisesti koko kahvintuotantoa.

Näin arabican ja robustan kahvipavut eroavat toisistaan:

prosenttia pavuista Arabica Robusta
Hiilihydraatteja 59 61
Rasvoja 16 11
Klorogeenihappoja 7 10
Aminohappoja 10 10
Mineraaleja 4 4
Alifaattisia happoja 2 2
Kofeiinia 1 2
Trikonelliinia 1 1

Lähde: Petri Nieminen ja Terho Puustinen: Kahvi – suuri suomalainen intohimo, Tammi 2014