Hyvä kahvi, rauhallinen ja kaunis ympäristö sekä kiinnostava kirja. Kahvilat ja kirjat ovat aina olleet täydellinen parivaljakko. Olipa tarkoitus lukea, kirjoittaa tai vaikka keskustella kirjallisuudesta, ei kahvilaa parempaa paikkaa ole. Ei liene sattumaa, että lähes jokaisesta kahvilasta löytyy kirjahyllyjä, joita selailla kahvia nauttiessa. Kirjakauppojen ja kahviloiden yhdistelmät. kirjakahvilat, ovat myös ilmestyneet yhä useamman kaupungin ja kylän kaduille ihmisten, kirjojen ja kahvin kohtaamispaikaksi.
Kahvilat ja kahvilakulttuuri kehittyvät Suomessa koko ajan paremmiksi ja houkuttelevimmiksi paikoiksi viettää aikaa. Niin syksyinen sadepäivä kahvilassa ikkunan vieressä, kuin kaunis kesäpäivä kahvilan terassilla, kuluvat vielä ihanammissa merkeissä, kun seuralaisena on hyvä kirja ja kiinnostava tarina.
Kirjallisuuden monet muodot
Suomalaiset ovat aina olleet paitsi intohimoisia paitsi kahvista, myös kirjallisuudesta. Lukeminen on suosittu ja arvostettu harrastus, ja suomalaiset ovat kirjakauppojen ja kirjastojen suurkuluttajia. Viime aikoina suureen suosioon ovat nousseet myös digitaaliset keinot kirjallisuuden kuluttamiseen. Näitä ovat esimerkiksi e-kirjat ja äänikirjat, joihin voi päästä käsiksi eri palveluissa helposti ja edullisesti. Esimerkiksi Nextory koodi mahdollistaa äänikirjoihin tutustumisen matalalla kynnyksellä.
Vaikka perinteiset paperiset kirjat ovat yhä se yleisin kirjallisuuden muoto, digitaaliset vaihtoehdot kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Niiden etuna on tietenkin käytännöllisyys. Pieni puhelin e-kirja ja äänikirjasovelluksineen mahtuu taskuun, toisin kuin tuhat sivuinen maailmankirjallisuuden klassikko. Kahvilan pöytään ja kirjallisuuden äärelle onkin helpompi asettua esimerkiksi äänikirjaa kuunnellessa. Tarvitset vain kuulokkeet, puhelimen ja äänikirjasovelluksen. Ja tietenkin kupillisen herkullista lempikahviasi.
Kahvipöytäkeskustelu – kirjallisuudesta tietenkin!
Kirjallisuudessa parasta on sen lukemisen, kuuntelemisen ja kirjoittamisen jälkeen tietenkin siitä keskustelu. Ja mikäpä paikka sopisi tähän tarkoitukseen paremmin kuin tunnelmallinen kahvila? Olipa tarkoitus keskustella Aleksis Kivestä, Minna Canthista sekä muista perinteisistä suomalaisen kirjallisuuden klassikoista, tai uusimmista nykyrunouden erikoisuuksista, kahvipöytää parempaa paikkaa siihen ei ole. Keskusteluun virittäytyminen onnistuu tietenkin oikeanlaista kahvia nauttien. Italialaisen kirjallisuuden analysointi käy helpoiten herkullisen espresson äärellä. Kotimaisista klassikoista taas saa eniten irti perinteistä suodatinkahvia seesteisesti hörppien.
Kahvilat taipuvat monenlaisen kirjaharrastamisen miljööksi. Perinteisen kirjakerhon tai lukupiirin järjestäminen kahvilaan on ollut sukupolvesta toiseen helppo ja suosittu tapa kokoontua aiheen äärelle. Harva haluaa kotiinsa enemmän vieraita kuin sinne kerralla mahtuisi. Ja harva meistä haluaa keittää kahvia koko sen ajan, kun kirjallisuuskeskustelut käyvät naapuripöydässä kuumina.
Kahvi- ja kirjaharrastukset kehittyvät yhdessä
Kahvilat ovat olleet kirjaharrastusten tapahtumapaikkoina aina. Siksi kahvilat ovatkin taipuneet mitä erilaisimpiin tarkoituksiin eri aikoina. Kaikki meistä ovat varmasti nähneet ikoniset kuvat klassikkokirjailijoista kirjoittamassa menestysteoksiaan kahvilan pöydässä, kahvikuppi seuranaan. Nykyisin kahviloiden tunnelma on rennompi, ja niissä onkin tilaa kaikenlaiselle puuhalle.
Viime aikoina suosituksi ovat tulleet esimerkiksi kielikahvilat. Niissä jostakin kielestä ja kulttuurista kiinnostuneet ihmiset kokoontuvat kahvilaan muun muassa harjoittelemaan kielen puhumista ja keskustelemaan sen opiskelusta. Kielikahvilassa voikin törmätä hyviin lukuvinkkeihin, joilla omaa kielitaitoa voi harjoitella. Lisäksi kirjallisuus on erinomainen keino tutustua uusiin kulttuureihin.