Suomi on kaikkien mittareiden mukaan melkoinen kahvinjuojamaa. Se on hieman erikoista, kun ottaa huomioon, kuinka pohjoisessa asumme ja millainen kulttuurimme on ollut. Verrattuna useaan eurooppalaiseen maahan ja näiden kahvilakulttuuriin löydetään nopeasti ne erot, mitä kautta Suomen kahvinjuontimäärät tulevat. Ensinnäkin Suomessa juodaan pääosin kevyttä suodatinkahvia, eikä etelä-eurooppalaisittain vahvaa kahvia, joten suodatinkahvia tulee helposti juotua määrällisesti paljon enemmän. Lisäksi Suomi taitaa olla ainoa maa, missä kahvitauko löytyy työpaikkojen normaalista käytännöstä.
Suomalaisessa työaikalaissa ei kuitenkaan ole määrätty erityisiä kahvitaukoja työpaikoille. Kahvitauot perustuvat työpaikalla noudatettuun käytäntöön, joka on muodostunut jopa kymmenien vuosien aikana tai seurannut työntekijöitä toisesta työpaikasta. Työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa tätät työpaikan käytäntöä, mutta työnantaja voi kuitenkin aina kieltää tupakoinnin työpaikalla.
Siinä missä paras kasino voi tarjota aikuispelaajille satoja automaattipelejä, kymmeniä livepöytiä suoratoiston välityksellä, urheiluvedonlyöntiä ja pelaajien välisiä kilpailuja ja arvontoja, parhaat kahvilat voivat tarjota monia erilaisia kahveja ja tee-laatuja, tapahtumia illoille eri esiintyvien kulttuurialojen puolelta, peli-iltoja, pienen käsikirjaston, ilmaisen nopean verkon palvelut ja ammattitaitoisen baristan palvelut. Oletko sinä löytänyt oman suosikki kahvilasi, ja onko se tällainen palveleva kahvila, vai pieni kahvila, missä omistaja keskustelee asiakkaiden kanssa tavallisen suodatinkahvikupposen äärellä?
Tulevaisuuden kahvila
Siinä missä moni asia on siirtynyt digimaailmaan, löytyy sieltä myös virtuaalisia kahviloita, joissa ihmiset voivat viettää aikaansa, kylläkin ilman sitä pääosan esittäjää eli kahvia. Kahvi voidaan tulevaisuudessa myös tilata kotiin, luonnollisestikaan yksistään pelkkää kahvia on turhan kallista tilata, mutta jo nyt monissa tavarataloissa on oma kahvilansa, ja ainahan tuotevalikoimisssa on valmiita kylmiä kahvijuomia, joista valita omansa.
Virtuaalikahvila löytyy mm. Oulun virtuaalisesta huvipuistosta ja toisenlaisen ratkaisu oli Maaseudun Sivistysliiton ideoima virtuaalinen kyläkahvila, joka yhdisti kaupunkilaiset ja maaseudun suoralla videoyhteydellä. Videoyhteyden välityksellä oli mahdollista istua ”omassa” kahvilassa ja keskustella toiseen kahvilaan.
Samalla kun harrastuksetkin virtualisoituvat, kuten rallin eurheilukisat tai NHL-pelin pelaaminen MM-tasolla osoittavat, myös kahvilakulttuurin tulee muutoksia aivan samalla tavoin. Ihmisten sosiaalinen kanssakäyminen on jo 2000-luvun alkuvuosien aikana siirtynyt verkkoon ja nyt 2020-luvulla sosiaalinen kanssakäyminen siirtyy entistä enemmän mobiiliverkkoihin, sillä lähes jokaisella suomalaisella on älypuhelimen mukanaan.
Kylmät kahvijuomat
Monet meistä ovat enemmänkin tottuneet juomaan kahvinsa kuumana, höyryävä juomana, mutta viime vuosina Suomeen on rantautunut myös kylmän kahvin vaihtoehdot. Niitä voi olla jo saatavilla sinunkin mielikahvilassasi, mutta ainakin niitä on paikkakuntasi päivittäistavarakaupoissa, joten niillä on selkeästi menekkiä. Kylmä kahvijuoma sisältää yhtä paljon kofeiinia kuin lämminkin, jollei se sitten ole nimenomaan kofeiinitonta kahvia, mutta kylmä kahvi on enemmän janojuoma ja kylmyydellään virkistävä, joten kahvinkäyttötavat monipuolistuvat.
Kahvi ja jälkiruoat
Kahvia käytetään mausteena myös moniin erilaisiin jälkiruokiin, joten muodostuu yhdistelmiä, joissa kahvia sekä juodaan että syödään ja näistä jälkiruoista tutuimmat ovat tietenkin erilaiset jäätelöt ja jäätelöannokset, joissa kahvi on mukana. Kahvia käytetään useasti myös erilaisten suklaakakkujen kostuttajana ja maustajana.
Tai sitten voi vaikka kotona rakentaa jääkahvijuoman kahvista ja jäätelöstä, jos lähikahvila ei sellaista valikoimissaan pidä. Usein kahviloiden jääkahvit myös tehdään espresso-kahviin, joten itse kahvi on hieman tavallista kevyttä suodatinkahvia vahvempaa. Jääkahvi on perusnimeltään frappe, ja sitä on saatavilla joko sellaisenaan tai siihen voidaan lisätä erilaisia makuja kuten esimerkiksi minttua.
Tulevaisuudesta
Tulevaisuuden kahvilatrendeissä näkyy entistä enemmän kiinnostusta kahvin alkuperään sekä siihen onko kahvi itsetehtyä, onko se vegaanista. Suodatinkahvi tulee pitämään suosikkiasemansa, mutta kahviin liittyy entistä enemmän myös hifistelyä ja sosiaalinen media on tullut osaksi kahvilakulttuuria. Me otamme älypuhelimen kameralla kuvia kahvijuomistame, kahviloista, jälkiruoista ja tällä tavalla annamme sykäyksiä myös toisille verkostoissamme oleville ihmisille kenties kokeilla jotain uutta.
Asiasta eli kahviloiden tulevaisuudesta on myös tehty tutkimuksia ja niissä nousi mielenkiintoinen asia: vaikka trendien mukaan puhutaan paljon tiedostavasta kahvinjuojasta, joka haluaa trendikkäitä ja terveellisiä tuotteita, niin oikeasti ostetaankin kahvilasta munkki ja tavalllinen suodatinkahvi!