Vaihtoehtona jääkahvi ja muut erikoisuudet

Mitä pidemmälle etenemme uusissa ikäluokissa, sitä hienostuneemmaksi myös kahvimaut käyvät. Perinteiset kahvilaadut eivät enää Gen Z:aa miellytä, saati suoraan termarista kaadettu musta litku. Nyt vaaditaan jotain erikoisempaa, kuten orgaanista, luomua ja ekologista sekä sosiaalisen median kanssa käsi kädessä kulkevaa tuotetta. Kieltämättä espresso, latte ja cappuccino maistuu myös muillekin kuin diginatiiveille, joten siitä ei pidä vain heitä syyttää. Siitä pääsemmekin tämän artikkelin aiheeseen, eli jääkahviin.

Kuluneet kesät ovat olleet enemmän tai vähemmän helteisiä ja aina ei kuumalla säällä tee mieli kuumaa juomaa. Kofeiini sinällään on hieno keksintö ja pitää päivän sujuvana, joten miksipä ei voisi yhdistää raikasta kahvijuomaa kesäiseen säähän? Jääkahvi ei ole niin tuore juttu kuin ehkä luulemme, mutta se on noussut trendiksi nykyisen elämäntapamme myötä.

Jääkahvin alkuperää ja historiaa

Ainakin 1600-luvulla hollantilaiset kylmäuuttivat kahvia myöhempää lämmittämistä varten. Myös Japanissa kylmäuuttaminen on ollut käytössä teen valmistamisessa. Mazagran, kylmä, makeutettu kahvijuoma, syntyi Algeriasta noin vuonna 1840. Sitä ovat paikalliset kuvailleet ”alkuperäiseksi jääkahviksi”. Se valmistettiin kahvisiirapin ja kylmän veden kanssa. 

Jäädytetympiä kahvijuomia, jotka ovat samanlaisia ​​kuin niin sanotut slush-juomat, on dokumentoitu jo 1800-luvulla. Kyseessä on vastaavanlainen juoma kuin italialainen granita al caffè. Jääkahviksi keitetty ja sitten jäähdytetty kahvi esiintyi ruokalistoissa ja resepteissä 1800-luvun lopulla. Jääkahvi tuli suosituksi Yhdysvaltojen Joint Coffee Trade Publicity Committeen markkinointikampanjalla vuonna 1920. Paljon myöhemmin sitä markkinoivat myös muut ketjut, kuten Burger King, Dunkin’ Donuts ja Starbucks. Viimeisin onkin saavuttanut somekulttuurissa kulttiaseman ja yhtenä syynä siihen ovat heidän tarjolla olevat kahvilaadut. 

Kreikassa suosittu jääkahvijuoma on frappé, joka valmistetaan pikakahvista, vedestä ja sokerista joko sähkövatkaimella tai ravistimella vaahdon muodostamiseksi. Mukaan lisätään jääkuutioita ja maitoa. Frappé tuli tunnetuksi Kreikan ulkopuolella vuoden 2004 Ateenan kesäolympialaisten seurauksena, vaikka se onkin keksitty vahingossa jo vuonna 1957. Frappéista on tullut erittäin suosittuja Kyproksella ja Romaniassa. Kreikan suosituimpia jääkahvijuomia ovat freddo cappuccino, jonka päällä on kylmää maitovaahtoa, joka tunnetaan nimellä afrógala sekä freddo-espresso, joka on jääpalojen kanssa sekoitettu espresso.

Valmistus

Jääkahvi voidaan valmistaa murukahviin tai tavalliseen kuuma- tai kylmäuutettuun kahvijauheeseen. Jääkahvin valmistukseen voidaan käyttää tehosekoitinta, jolloin siitä tulee vaahtomaisempaa. Juoma tarjoillaan yleensä runsaiden jääpalojen ja maidon kera ja maustamiseen voi käyttää myös makusiirappeja. Jotta jääkahvi pysyisi mahdollisimman kylmänä, niin se nautitaan heti valmistamisen jälkeen. Liiallinen jäähdyttäminen heikentää kahvin aromeita. Tässä on hyvä valita parhaat kahvilaadut

Kylmäuuttamisessa kahvipapujen hienot aromit nousevat esiin. Siksi vaivannäkö kannattaa, vaikka jääkahvin saa lasiinsa nopsemminkin. Kylmäuuttaminen on juuri sitä, mistä nimikin kertoo. Kahvia ei valmistamisen aikana kuumenneta ollenkaan, vaan porot uuttuvat kylmässä, raikkaassa vedessä. Tärkeää on käyttää pavuissa karkeaa jauhatusta, raikasta vettä ja tiivistä astiaa, kuten pressopannua. 

Aiemmin mainittu frappé tosiaan syntyi vahingossa. 1950-luvulla Nestlé lähetti yhden työntekijänsä Kreikkaan markkinoimaan siellä uutta tuotetta: pikakahvijauhetta. Jauhe sekoitettiin kiehuvaan veteen ja maitoon, jolloin syntyi alkeellinen versio latesta. Tauon aikana myyjä päätti tehdä saman juoman. Hän ei kuitenkaan jaksanut odottaa veden kiehumista, joten kaatoi pikakahvia, sokeria ja kylmää vettä ravistimeen. Näin syntyi ensimmäinen jääkahvi. Myös pomot pitivät tästä innovatiivisesta juomasta ja päättivät alkaa myydä sitä kuumalla Kreetalla. Frappé-kahvila teki vaikutuksen turisteihin ja levisi koko maahan. 

Ennen jääkahvin tarjoilua lasit tulee pitää mahdollisimman pitkään kylmässä. Näin juoma säilyy yhtä lailla kylmänä, eivätkä jääpalat sula niin nopeasti. Paksureunaiset lasit ovat tähän parhaat. Lasin tilavuuden on oltava oikea, jotta juoman lisäksi siihen mahtuu paljon jäätä.

Lähteet: Iltalehti, Drink-Drink