Kahvijuomia

Suodatinkahvi

Parempaa suodatinkahvia

Vaikka kahvin valmistaminen suodatinmenetelmällä on kaikille tuttua, voit helposti saada parempaa kahvia kiinnittämällä huomiota muutamaan perusasiaan. Olemme keränneet tälle sivulle vinkkejä joilla pääset parhaaseen lopputulokseen.

Oli keitin mikä tahansa, tärkeintä makuun vaikuttavia tekijöitä ovat kahvin tuoreus, veden raikkaus ja keittimen puhtaus.

Kahvin tuoreus

Kahvipaketin avaamisen jälkeen kahvi tulisi käyttää viikon sisällä, sillä paahdettu kahvi menettää nopeasti makua tultuaan kontaktiin ilman kanssa. Säilytä siis kahvisi kuivassa ja viileässä, tiiviisti pakattuna erillään muista aromeista. Parasta kahvia saat jauhamalla itse tarvittavan määrän tuoreista pavuista.

Keittimen puhtaus

Kahvin valmistuksessa kahvista irtoaa rasvaa, ja veden mukana keittimeen tulee kalkkia ja muita epäpuhtauksia. Pidä keittimesi osat puhtaina, niin kahvisi maistuu paremmalta.

Vettä ei kannata kaataa keittimeen käyttäen sen omaa kannua, ellei kannua ole tiskattu kunnolla. Kahvinjäämiä tarttuu kannuun ja ne päätyvät muuten keittimen sisään. Näitä rasvoja kertyy nopeasti niin paljon että ne pilaavat kahvin maun.

Oikea määrä kahvia ja vettä

Sopiva suhde suodatinkahville on noin 6 grammaa kahvia per desilitra vettä. Yksi kahvimitta on yleensä melko lähellä 6 grammaa, ja keittimen vesisäiliössä olevat mitat ovat yleensä desilitroina. Kannattaa kuitenkin tarkistaa oikeat mitat.

Jos käytät vähemmän kahvia suhteessa veteen, tulee kahvista kitkerää. Yleinen luulo on että kitkerän makuinen kahvi on vahvaa, kun asia on useimmiten päinvastainen.

Oikea lämpötila

Kahvinkeittimen tulee suodattaa kahvi oikeassa lämpötilassa. Jos lämpötila on liian alhainen, kahvin aromit eivät irtoa tarpeeksi tehokkaasti. Liian kuuma vesi taas tekee kahvista hyvin kitkerää. Optimaalinen lämpötila on 92-98°C.

Tarjoile heti

Toisin kuin viinit, kahvi ei parane vanhetessaan. Tarjoile siis musta juoma heti keittämisen jälkeen. Kahvin ei tulisi seisoa keittimen lämpölevyllä 30 minuuttia pidempään. Termoskannussa kahvi säilyy pari tuntia. Sekoita kahvi ennen tarjoilua, jolloin pohjalle jäävä vahvempi kahvi sekoittuu pinnalla olevaan laimeampaan kahviin.

Keittimen laatu

Maun kannalta keittimen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat oikea keittolämpötila ja puhdistettavuus. Tasainen 92-98°C veden lämpötila keitettäessä varmistaa että kahvista saadaan irti parhaat maut. Keittimen osien tulisi olla helposti irroitettavia ja puhdistettavia, jolloin keittimen puhtaanapidosta jaksaa myös huolehtia.