Kahvia ja jääkiekkoa

On ainakin kaksi asiaa, mistä suomalaiset tiedetään: suodatinkahvin juonti ja jääkiekko, molempien kulutus ja käyttö on muuhun maailmaan verrattuna suhteellisen korkeata. Ja mikä parasta, kahvinjuonnin voi yhdistää jääkiekon katselemiseen.

Kevään MM- kisat

Keväällä meitä suomalaisia taas hemmotellaan MM-kisoilla ja tulevasta turnauksesta on luettavissa tuhti lukupaketti täällä: https://ilmaisetvedot.com/jaakiekon-mm-kisat/

Jääkiekkoa katsellessa se kahvin nauttiminen kannattaa varmasti ajoittaa erätauoille, nimittäin kun Suomi tekee maalin, saattaa sillä hetkellä kädessä ollut kahvikuppi unohtua ja kahvit löytyvätkin seuraavaksi seinältä tai olohuoneen matolta ja nautinnollisesti jääkiekko- ja kahvihetkestä muodostuukin nopeasti siivousurakka vailla vertaansa.

Kahvi on terveellistä

Kahvin juonti pidentää elinikää ja sitä saa juoda reippaasti, uusi tutkimus vahvistaa – Edes yli 8 kahvikuppia päivässä ei poistanut kahvin hyviä terveysvaikutuksia. Suomalainen asiantuntija arvelee, että kahvin hyvät terveysvaikutukset johtuvat sen sisältämistä polyfenoleista.  Kahvi sisältää kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia, mutta ei energiaa, ellei sitä lisätä sokerin tai kerman muodossa. Kahvin piristävä vaikutus on alusta alkaen ollut tunnettu. Se johtuu kofeiinista, joka vaikuttaa kemiallisesti adenosiini-nimisen yhdisteen aineenvaihduntaan. Vaikutukseen riittävä kofeiinipitoisuus veressä saavutetaan jo 1–2 kupillisella. Pitoisuus on suurin noin puolen tunnin kuluttua juomisesta, ja se puoliintuu 5–6 tunnissa. Kahvikupillisessa on 80–100 mg kofeiinia.

Kahvia pidettiin vielä joitakin aikoja sitten niin vahvana myrkkynä, ettei sen nauttimista suositeltu. Useat tutkimukset todettiin kuitenkin melko varmoiksi todisteiksi siitä, että kahvi liittyy monien tavallisten syöpien riskin pienenemiseen. Näitä ovat muun muassa rinta-, paksusuoli- ja eturauhassyövät. Riskit vähenivät syöpätyypistä riippuen 2-20 prosenttia. Katsauksessa havaittiin myös kahvin vähentävän viidellä prosentilla sydän- ja verisuonitautiriskejä ja noin 30 prosentilla kakkostyypin diabetesta sekä Parkinsonin tautia. Kahviin liittyi laskennallinen kuolemantapausten väheneminen kaikissa tutkimuksissa. On kuitenkin yksi ryhmä, jonka tulee varoa kahvia. Se on raskaana olevat naiset. Jotkut tutkimukset osoittivat heikon yhteyden kahvin sisältämän kofeiinin ja lisääntyneen keskenmenoriskin välillä.

Liian runsas kahvin nauttiminen voi johtaa kofeiinin liikasaantiin, jonka oireita ovat sydämentykytys ja hermostuneisuus. Lapset ovat herkkiä kofeiinin vaikutuksille, minkä takia säännöllistä kahvin tai muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista ei suositella alle 15-vuotiaille. Säännöllisen kahvin käytön äkillinen lopettaminen aiheuttaa pari päivää kestävän päänsäryn.

Suomalaiset todellakin juovat kahvia paljon

Vaikka kahvin kulutuksen määrä on Suomessa varsin vakiintunut, kahvivalikoimavaihtoehdot ovat lisääntyneet. Paahtimot ovat tuoneet markkinoille kahvinystävien iloksi yhä enemmän uusia makuvaihtoehtoja, kuten tummempipaahtoisia kahveja. Viime vuosina suomalaiset ovat alkaneet suosia myös entistä enemmän kahviloita, joita onkin auennut entistä enemmän kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin. Suomalaiset suosivat kuitenkin edelleen kansallista erikoisuuttamme eli aromikasta vaaleapaahtoista kahvia. Sitä on nautitusta kahvista yli 80 prosenttia. Vaaleapaahtoiset kahvit ovat juuri nyt trendikkäitä maailmalla.

Suomalaiset ovat kahvinjuojakansaa. Paahdettua kahvia on kulutettu Suomessa pitkään enemmän kuin missään muualla maailmassa. Vuosittain suomalaiset juovat kahvia noin 10 kg henkeä kohden. Myös muissa Pohjoismaissa kahvi maistuu: niissäkin kulutetaan paahdettua kahvia asukasta kohden noin 6–7 kg vuodessa.

Muutosta tapahtuu

Kahvikulttuurissa on tapahtumassa sama monipuolistuminen kuin ruoka- ja juomakulttuurissa laajemminkin: esimerkiksi oluissa peruslagerin rinnalle on tullut erikois- ja pienpanimo-oluita, ja myös kahvimauista halutaan löytää uusia juttuja peruskahvin rinnalle.

Tavallinen juhlamokkakansan edustaja juo ehkä erilaista kahvia kuin kahvihifistelijä, mutta molempien kahvinkulutuksessa voi nähdä kaksi isoa trendiä. Kun aiemmin juotiin vain kahvia, yhä useammin halutaan juoda kahvia, joka tulee jostain tietystä maasta tai alueelta.