Kahvimukin valinta

Kahvimukin tärkein ominaisuus on se, että juoma pysyy mukissa tietenkin se, että mukista voidaan juoda. Mikäli mukissa on myös kahva, on juominen helpompaa. Kahvimukeja on lukemattomia malleja, värejä ja muotoja sekä erilaisia tarkoituksia varten. Espressokuppi on pieni ja kaunis ja suurimpia mukeja ovat kahvin suurkuluttajien puolta litraa lähenevät isot kupit. Monilla on oma suosikkimukinsa, ja vain lempimukista kahvi maistuu parhaimmalle. Kahvikuppi kertoo henkilön persoonasta. Lempimukiin valittu väri, kuvio ja teksti kertoo jotain ihmisen olemuksesta.

 Keraamiset mukit

Suomessa yleisin kahvimukien valmistusaine on keramiikka. Lähes kaikki ovat törmänneet jossain Muumimukeihin, jotka ovat Arabian Teema-sarjan mukeja Muumi-hahmoilla koristeltuina. Keraamisia mukeja suositaan niiden kestävyyden takia. Mukit eivät värjäydy helposti ja ne säilyttävät kahvin kuumana pitkään. Mukin korvasta saa hyvän otteen joko ottamalla korvasta tukevasti kiinni, tai pujottamalla sormen korvasta läpi mukia tukien. Cappuccino- ja lattemukit tunnistetaan siitä, että ne ovat laakeita ja niissä on kaareva pohja. Kaarevuus takaa kahvin ja maidon mahdollisimman tasaisen sekoittumisen. Iso suuaukko mahdollistaa kuvioiden tekemisen kahvin pintaan. Keraamiset mukit voi myös pestä astianpesukoneessa, ellei niissä ole kultauksia tai muita koristeluja, jotka eivät kestä konepesua.

Lasiset mukit

Lasiset mukit ovat suosittuja monissa eri maissa. Australiassa kahvi juodaankin useimmiten lasisesta mukista. Suomessa lasinen kahvimuki ei ole kovin suosittu, mutta joulunaikaan glögi maistuu myös lasisista mukeista. Erikoiskahveja tarjoillaan usein korkeista ja kapeista laseista. Lasisen kahvimukin hyvä puoli on läpinäkyvyys. Kahvin ja maidon sekoittuessa hiljalleen kahvin kuviointi muuttuu koko ajan. Lasinen kahvimuki säilyttää juoman kuumana pitkään, mutta kuuman mukin kanssa on oltava varovainen, ettei polta sormiaan. Teelasista kahvia juodessa mukin pinta ei kuumene liikaa. Lasisten mukien vaihtelevuus rajoittuu lasin muotoon ja sävyyn, joten erilaisten mukien valikoima on huomattavasti suppeampi kuin keraamisissa mukeissa.

Emalimukit

Retrotyylin suosio laajensi myös emalimukien valikoimaa. Emalimuki on valmistettu pinnoittamalla läpinäkymättömällä lasilla metallinen muki. Emalin lämmönjohtavuus on hyvä, joten kuumaa juomaa emalisesta mukista juodessaan kannattaa olla erityisen varovainen. Muki kuumenee nopeasti yhtä kuumaksi kuin sen sisällä oleva juoma. Emalimuki tarjoaa ajatonta klassista tyyliä. Kodin lisäksi emalimuki on kätevä retkillä ja matkustettaessa. Emalimukeja voi myös teettää omalla logolla. Emali on erittäin kestävä ja ekologinen materiaali. Emalimukin voi huoletta pestä astianpesukoneessa. Mukia on lähes mahdoton saada rikki, joten emalimukin voi huoletta antaa myös lasten käsittelyyn. Lattialle pudotessaan se ei rikkoudu.

Pahvi- ja muovimukit

Kahvia kertakäyttöisestä pahvimukista juodessa saattaa tarkkamakuaistinen maistaa pahvin makua. Pinnoitteesta huolimatta mukista saattaa irrota pahvilta maistuvia aineita kahviin. Muovimukista saattaa puolestaan irrota öljy-yhdisteitä, joten jos haluaa olla varma, ettei kahviin irtoa ylimääräisiä sivumakuja, kannattaakin pysytellä keraamisissa kahvimukeissa. Mikäli kahvin jättää seisomaan pahvimukiin, sen saumat saattavat hajota vähitellen, ja kahvi pääsee valumaan pöydälle. Kannattaakin olla tarkkana, ettei jätä kahvia pahvimukissa auton mukitelineeseen. Mikäli kahvin käy ostamassa kahvilasta mukaansa, on pahvinen muki paras ja usein ainut vaihtoehto. Pahvimukin kylkeen on monesti painettu joko kahvimerkin tai kahvilan mainos.

Termosmukit

Termosmuki eristää lämpöä nimensä mukaisesti erittäin hyvin. Termosmukista juodessa ei tarvitse varoa sormiaan. Kahvi pysyy lämpimänä ja hyvän makuisena pitkään, koska kannellisessa mukissa kahvi ei pääse reagoimaan ilman kanssa eikä myöskään kahvin aromit pääse haihtumaan. Moni yritys valmistaa logollaan varustettuja termosmukeja, joita se jakaa mainoksina asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. Termosmuki onkin hyvä valinta henkilölle, joka juo paljon kahvia ja tykkää ottaa kahvin mukaansa toiseen paikkaan siirtyessään.