Kahvin uusi tuleminen 2020

Vuosi 2020 on ollut kahviloille sekä järkytyksen että uusien palveluiden ja kehittämisen vuosi. Juuri kun suomalaiset alkoivat ymmärtää kahviloissa istumisen idean, menivät kahvilat kiinni. Vähitellen monet kahvilat kuitenkin availivat oviaan tai ikkunoitaan takeaway kahvien ja pullien muodossa, mutta samalla miettien mitä uutta voisi kehittää. Vuosi 2020 tulee olemaan monen kahvilan tarinan loppu, mutta samalla monen uuden tarinan alku.

Kahvi ja sen nauttiminen

Kahvi on varsin ”rasvainen” tuote, ja nyt viime aikoina maailmalle on levinnyt uusi ilmiö eli rasvakasvi. Kyse on eri asiasta kun esimerkiksi toista eurooppalaisesta muoti-ilmiöstä eli CBD-öljystä, jossa on kyse parin tipallisen ottamisesta kielen alle tai ulkoisesti kauneudenhoitoon. Mistä CBD-öljystä on kyse, voit lukea lisää vaikka YLE:n sivuilta. CBD-öljy nimittäin tuotetaan teollisuushampusta, mutta sillä ei käytännössä ole mitään tekemistä toisen hampputuotteen kanssa, nimittäin CBD-öljyssä ei saa olla kuin 0,2% huumaavaa ainesosaa, eli tuote ei ole huumausaine.

Rasvakahvi

Rasvakahvi on uudehko trendi painonpudotuksessa. Käytännössä voikahvijuoma sekoitetaan mustasta kahvista ja lähinnä kovista rasvoista – eikä yksikään ravitsemusterapeutti tällaista suosittele. Trendi tuli Suomesta jo viitisen vuotta sitten ja sillä väitetään olevan vaikka mitä terveysvaikutuksia aina nälän tunteen poissapitämisestä energian antamiselle aivoilla.
Alkuperäisen reseptin kehitti amerikkalainen IT- ja terveysyrittäjä Dave Asprey vuonna 2009 väitten itse laihtuneensa yli 45 kiloa korvaamalla aamupalansa voikahvilla sekä noudattamalla paleo-ruokavaliota.
Voikahvia on nykyään luonnollisesti saatavilla jo valmiina annospusseina, joten ei tarvitse itse edes alkaa rakentaa kahvin ja esimerkiksi MCT-öljyn avulla.

MCT-öljy

MCT-öljy on öljy, joka pohjautuu kookosöljyyn. Se on täysin luonnollinen ilman ylimääräisiä aineosia. Se on rasvakahvin eli voikahvin alkuperäinen öljy, jota monet laihduttavat myös suosivat enemmän kuin perus kookosöljyä. MCT öljy imeytyy paremmin ja nopeamin kuin muut öljyt. MCT öljy pohjautuu siis kookosöljyyn, joka on suurimmilta osiltaan kookoksen lihasta ja tyydyttyneistä rasvoista, jotka ovat terveellisempiä keholle kuin kovat rasvat. MCT-öljyllä ja edellä mainitulla CBD-öljyllä molemmilla on paljon samantapaisia väitteitä niiden vaikutuksesta mielen ja kehon terveyteen, mutta molempien öljyjen suhteen tutkimukset ovat vielä vaiheessa.

Kahvin maustaminen

Me suomalaiset olemme varsin tottuneita kahvin nautiskelijoita, mutta juomme yhä useiten tavallista suomalaista suodatinkahvia, joka on melko ”laimeaa” vahvuusasteeltaan tasolla 1 tai 2. Miks näin?

Yli 90% suomalaisista juo kahvia ja me kulutamme noin 10 kiloa henkeaä kohden kahvia. Noin 60% suomalaisista juo tätä vaaleapaahtoista ”kevyt kahvia” ja hiljakseltaan nousussa olevat tummapaahtoiset kahvit ovat tulossa myös koteihin. Kasvua hidastaa sen, ettei tavallisella kahvinkeittimellä onnistu tummapaahteisten kahvien valmistaminen, vaan sitä varten joutuu ostamaan oman kahvinkeittimensä.

Jos sinulle tulee kahvista vatsavaivoja, vaihda kahvisi tummempi paahtoiseen. Tämä siksi, että kahvin luontainen hapokkuus laskee kun sitä paahdetaan enemmän.

Varsinaiseen kahvin maustamiseen me käytämme perinteisesti eniten sokeria, mutta myynnissä on myös muita mahdollisuuksia kahvin maustamiseen myös kotioloissa, eli aina ei tarvitse lisätä sitä sokeria kahviin.

Lisämaku voidaan lisätä suodatinkahveissa esimerkiksi lisäämällä 2 tl per 4 kupillista kahvia kardemummaa, anisa, neilikkaa, kanelia tai vaikkapa vaniljaa. Maitokahviiin voi sitten lisätä vaikka pippuria tai kanelia…
Yllä mainittu öljytippanen on sitten asia erikseen.

Yksi vaihtoehto kotikahvin maustamiseen ovat myös erilaiset makusiirapit, joita käytetään myös kahviloissa. Makusiirappeja ovat esimerkiksi amaretto, ananas, anis, appelsiini, banaani, chai, granaattiomena, grieppi, grenadiini, hasselpähkinä, inkivääri, Irish Cream, kaneli, karamelli yms vaihtoehtoja kyllä löytyy, joista löytää omankin suosikin jos tavallinen kahvi ei jostain syystä enää maistu omasta mielestä tarpeeksi hyvältä, tai haluaa kokeilla jotain erilaista.

Tässä on myös kahviloiden yksi mahdollisuus, luoda kokonainen lista erilaisia kahvijuomia siirappien avulla – ainoa vain, että siirapit eivät välttämättä säily kauaa avaamisen jälkeen, joten valikoima pitäisi rajata jotenkin hallittavaan määrään.