Baristojen MM-karsinnoissa nyanssit ratkaisevat

16.–17.3.2019 järjestettävät kilpailut paljastavat kahvikulttuurin tämän hetken trendit

Kahvinvalmistuksen SM-kisat, Brewers Cup (16.3.) ja Vuoden Barista (17.3.), laittavat ammattilaisten taidot koetukselle. Brewers Cupissa kisataan suodatinkahvin valmistuksesta, ja Vuoden Barista -kilpailussa selvitetään, kuka taitaa parhaiten espressopohjaiset kahvit. Yleisö voi seurata kilpailijoiden työskentelyä kisa-areenana toimivassa Paulig Kulmassa. Voittajat edustavat Suomea huhtikuussa järjestettävissä maailmanmestaruuskilpailuissa Bostonissa.

Suomalaisten suosimassa suodatinkahvissa kilpaillaan maailmanmestaruustasolla. Brewers Cup -kilpailussa tuomaristo arvioi maun, tuoksun ja kahvin tasalaatuisuuden lisäksi baristan esiintymistä, ammattimaisuutta sekä kykyä kuvailla valmistamaansa kahvia. Brewers Cup kokoaa suodatinkahviekspertit kisaamaan Suomen MM-kisaedustuspaikasta Helsingin ydinkeskustassa sijatsevaan Paulig Kulma -kahvitaloon lauantaina 16.3.2019. Yleisöystävällinen kisakierros alkaa klo 13.30. Voittaja julkistetaan klo 19.30.

Kahviammattilaisten superviikonloppu huipentuu Pauligin Kulmassa sunnuntaina 17.3.2019 klo 10.30 alkaen järjestettävään espressopohjaisten juomien taitajien väliseen kisaan. Vuoden Barista lunastaa Brewers Cup -voittajan tapaan paikan Suomen edustajana kahvin ammattilaisten maailmanmestaruuskisoissa. Vuoden Barista -kisan voittaja selviää ensi sunnuntaina klo 18 aikaan.

Kilpailut kehittävät kahvikulttuuria

Paulig ja kahvilaitteita valmistava Wilfa seuraavat kilpailijoiden taiturointia tarkasti.

– Brewers Cup ja Vuoden Barista ovat kahvin ammattilaisten vuoden kohokohtia. Kilpailuihin valmistaudutaan huolella, sillä ammattilaisten kesken kisatessa ei ole varaa jättää pienintäkään yksityiskohtaa huomioimatta. Hallittavaa riittää, sillä kokonaisuus syntyy pavuista, vedestä, lämpötilasta ja uuttoajasta, sanoo Paulig Barista -instituutin Program Manager Emmi Kinnunen ja jatkaa:

– Kahvinvalmistuksen ohella esiintyminen on myös iso osa kisasuoritusta, ja voittaja erottuukin usein siitä, miten inspiroivasti ja intohimolla hän osaa kertoa kahvista. Kilpailijoiden seuraaminen onkin kiehtovaa seurattavaa. Kahvin kuvailemista kannattaa kokeilla kotonakin ja tutkia, millaisia nyansseja esimerkiksi valmistamastaan suodatinkahvista voi löytää ja miten esimerkiksi tuoksu muuttuu kahvilaatua vaihtamalla. Kilpailut antavat kahvista kiinnostuneille hyvän katsauksen tämän hetken trendeistä.

Pienkodinkoneistaan tunnettu Wilfa on hyödyntänyt maailmanmestaritason osaamista omassa tuotekehityksessään. 

– Wilfa on jo useiden vuosien ajan tehnyt yhteistyötä maailmanmestaribarista Tim Wendelboen kanssa. Jaamme intohimon hyvään kahviin ja Tim tietää tarkalleen, mitä laitteilta vaaditaan, jotta ne mahdollistaisivat parhaimman makuisen kahvin valmistuksen. Tällä periaatteella olemme kehittäneet yhdessä kahvinkeittimiä ja nyt viimeisimpänä uuden Wilfa Svart Uniform -kahvimyllyn. Helppo askel parempaan kahviin kotona on ostaa kahvi papuina ja jauhaa ne vasta juuri ennen valmistusta. Tämän uutuusmyllyn ainutlaatuisuus ovat sen leveät flat burr -terät, jotka pystyvät jauhamaan pavut tarkasti, täsmällisesti ja tasalaatuisesti kaikille kahvinvalmistusmenetelmille sopivaan karkeuteen aina espressosta pannujauhatukseen, taustoittaa Wilfa Suomen toimitusjohtaja Nikolas Bogdanoff.

Brewers Cup ja Vuoden Barista -kilpailujen järjestämisestä vastaa SCA (Specialty Coffee Association) Finland.

– Kilpailuja järjestetään erikoiskahvikulttuurin edistämiseksi ja ammattitaidon lisäämiseksi. Erikoiskahvilla tarkoitetaan ammattitaidolla valmistettua kahvijuomaa, joka erottuu yksilöllisyydellään, laadukkuudellaan, ominaistuoksullaan ja persoonallisuudellaan. Kilpailut ovat erinomaisia tilaisuuksia kehittyä ja verkostoitua alalla myös kansainvälisesti. SM-mestaruuskilpailut ovat olleet monelle baristalle ponnahduslauta omalle uralleen, toteaa SCA Finlandin kansallinen koodinaattori Jonna Korhonen.