Kahvilat ja Lohja

Lohjan Kahvilapäivä on tunnettu Lohjan ulkopuolellakin ja sitä on vietetty jo useampana vuotena, mutta millainen kahvilakaupunki Lohja oikeastaan on? Miten kahvilat ovat avoinna ja minkälaista tarjontaa on saatavilla? Ovatko paikalliset kahvilat teemoitettuja, konditoriakahviloita vai ns. tavallisia kahviloita?

Lohja on laaja kunta, jonka etelä-pohjoissuunta kestää ajan sellaisen tunnin autolla, joten aivan pienestä paikasta ei ole kyse, joten puhuttaessa Lohjasta pitää muistaa, että Lohjan keskustan lisäksi Lohjalla on myös paljon muita alueita, kuten Sammatti, Karjalohja, Nummi, Pusula, Kirkniemi, Virkkala sekä Vihdin ja Siuntion suunnat. Useimmiten kun mekin kerromme Lohjan kahviloista, on pääosissa Lohjan keskustan kahvilat kuten St.Honore ja Cafe Lauri, mutta kahviloita on Lohjalla luonnollisesti enemmänkin ja varsinkin keskustan ulkopuolella on useita pieniä kahviloita, jotka toimivat parhaansa mukaisesti.

Kahvila vai kahvio?

Esimerkiksi Virkkalasta löytyy kaksikin pientä kahvilaa: Hilman Herkku ja Cafe Wanha Virkkala, jotka kahvien lisäksi tarjoilevat myös pientä lounasta ja Hilman Herkusta saa tilauksesta myös kakkuja. Lisäksi Cafe Wanha Virkkalan erikoisuus on pieni second hand shop tyyppinen toiminta ja Hilman Herkussa on usein erilaisia taidenäyttelyitä. Virkkalasta keskustan suuntaan lähdettäessä voi käydä kahvilla Lohjanjärven rannassa sijaitsevassa Lakeside Resortissa.

Lohjan keskustakin on tämän vuoden aikana saanut kaksikin uutta kahvilaa, kun Lohjantähden kauppakäytävälle on avautunut Coffee Shop ja Laurinkadulle Prince Caffe entisen kukkakaupan tiloihin. Nyt Lohjan keskustassa voidaan todella sanoa olevan kahviloita jokaisessa korttelissa, toihin kauppakeskus Lohikin avautuessaan uusia kahviloita Lohjalle Antonio/Toastin ja Robert’s Coffee avautuessa. Myös Lohjan Prismakeskus on saanut uuden kahvilan, kun kahvila Kuulas avasi ovensa kauppakeskuksessa.

Kahvila Ventelän Resiini on hyvä esimerkki erilaisesta kahvilasta. Se on avattu vanhaan Asemarakennukseen ja vaikka Asema itsessään ei enää toimi varsijaisena asemana, niin kahvila kyllä toimii.

Pusulasta löytyy sitten paikallisten suosikki Leipomo ja Kahvila Tuukkanen Ky ja Karjalohjalta Unkan Baarista saat myös tuoreet kahvit ja pullat.

Kahviloiden tarjonta

Mitä sitten kuuluu varsinaisen kahvilan tarjoiluihin? Missä menee kahvion ja kahvilan tai konditorian rajat.

Suomalaiseen kahvilaan kuuluu suodatinkahvi, mutta nykyään asiakkaat osaavat odottaa kahvilalta myös laajempaa kahvitarjontaa, sisältäen niin cappuchinot, mokat kuin espressot ja muut kahvijuomat, joita hyvin varustelluista kahviloista saa. Suomalainen juo paljon kahvia, mutta juomme yhä enimmäkseen meille tuttua kevyttä suodatinkahvia ja vähemmässä määrin vahvempia kahveja.

Entä kahvin lisäksi, mitä pitäisi valikoimasta löytyä?

Nykyaikainen kahvila tarjoilee myös teevalikoiman, kuohuviinejä ja muita seurustelujuomia, eivätkä ne ”terävätkään” välttämättä puutu korkeatasoisen kahvilan valikoimista. Entä juotavan oheistarjonta? Kakkuja, leivoksia, keksejä, pieniä makeita ja suolaisia välipaloja, kenties jopa keittoja ja sämpylöitä on tarjolla useimmasta kahvilasta.

Joissakin kahviloissa on myös panostettu asiakkaiden viihtyvyyteen viihteen ja tekemisen kautta ja tarjolla voi olla esimerkiksi lautapelejä tai luettavaa. Mutta missä menee raja? Otatko yhden kahvin ja luet kirjaa kaksi tuntia, vai menetkö kahvilaan laptop tietokoneesi kanssa juomaan kahvin ja tekemään töitä? Esimerkiksi isommissa kaupungeissa on pieniin kahviloihin jo laitettu hienovaraisesti esille ”kieltotaulu” työntekemiselle kahvilanpöytien äärellä – näin nimenomaan pienissä kahviloissa, joita löytyy mm. pääkaupunkiseudulta.

Minkälainen kahvila on sinun suosikkisi? Riittääkö sinulle vanhan tyyliin huoltamokahvio, vai haluatko Cafe Laurin tai St.Honoren tyylistä laajemman palvelun ja valikoiman kahvilaa? Mikä sinusta tekee kahviosta kahvilan? Miksi esimerkiksi kirjaston ja uimahallin tarjonta on kahvio, eikä kahvila? Entä sitten kun otetaan vielä askel eteenpäin ja perustetaan aivan oma kahvin paahtimo ja tarjoillaan samoissa tiloissa myös kahvia, onko silloin tuloksena automaattisesti kahvila?