Kahvinkeitto vaihtunut pannullisesta kupilliseen

’’Kahvia juodaan päivän aikana yhtä usein kuin ennenkin, mutta tarkemmalla mitalla’’


Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää. Suomi on pitkään ollut maailman mittakaavassa kahvinjuojien kärkimaa. Parin viime vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut hienoista laskua. Vuonna 2021 suomalaiset nauttivat Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan kahvia keskimäärin 9,4 kiloa per henkilö. Vuonna 2022 määrä laski 8,9 kiloon. Suodatinpussien menekissä ei kuitenkaan näy laskua.

– Näinä maailman aikoina ihmiset ovat tarkempia monissa asioissa. Tämä näkyy myös kahvin kulutuksessa. Aikaisemmin kahvia saatettiin keittää reilummalla otteella koko pannullinen. Nyt sitä keitetään pienempiä määriä, vaikka vain pari kuppia kerrallaan, Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman toteaa.

 – Kahvia juodaan päivän aikana yhtä usein kuin ennenkin, mutta tarkemmalla mitalla. Sen voi todeta suodatinpussien menekin kautta, joka ei ole laskenut, vaikka kahvin kulutus hieman onkin notkahtanut. Suodatinpussien myyntimääristä nähdään, että niitä käytetään silti vähintään sama määrä, ellei jopa aiempaa enemmän, Nyman jatkaa.

Vastuullisuus varmistaa kahvinautinnon hyvällä omallatunnolla


Suomessa suodatinpusseja käytetään arviolta vuosittain yli kaksi miljardia, ja suomalainen kuluttaa joka päivä yhden suodatinpussin.

Suodatinpusseista vain Fredmanin suodatinpussit ovat kotimaisia. Ne valmistetaan Fredmanin tehtaalla Raumalla kiertotalousmenetelmällä ja FSC-sertifioidusta paperista. Suodatinpussien muotoon leikkuusta yli jäävä paperi paalataan ja kierrätetään uudelleen raaka-aineeksi ja näin hävikkimäärä jää lähes nollaan. Fredmanin suodatinpusseilla on Avainlipun lisäksi ympäristöystävällisyydestä kertova Joutsenmerkki.

– Meille vastuullisuus on olennainen osa toimintaamme. Viime vuonna tuotannossa syntyi ainoastaan 21 kiloa sekajätettä ja tehtaamme pyörii kokonaisuudessaan uusiutuvalla energialla sisältäen tehtaan katolla olevan oman aurinkovoimalamme ja ostetun uusiutuvan sähkön. Oman toiminnan osalta saavutimme tehtaalla hiilineutraaliuuden alkuvuodesta 2022 ja parhaillaan teemme koko arvoketjun kattavaa päästölaskentaa, Nyman kertoo.

Suodatinpussien tyyppinumerot, 1×4 ja 102


Harvoin mietitään, että mitä suodatinpussien merkinnät tarkoittavat. Suodatinpusseissa on yleisesti kaksi tyyppinumeroa. Valtaosa suomalaisista käyttää kokoa 1×4, jolla saa keitettyä isomman määrän kahvia. 102 suodatinpussi on pienemmän keittimen suodattimelle. Helpoin vinkki näiden muistamiseen on se, että mitä suurempi tyyppinumeron jälkimmäinen numero on, sitä suurempi on pussin tilavuus.

Nämä tyyppinumerot ovat tärkeitä kahvin nautiskelijoille, sillä suodatinpussin tulee istua täydellisesti suodattimeen. Kun suodatinpussi istuu hyvin suodattimeen, kahvin aromit myös liukenevat tasaisesti ja saadaan täyteläistä kahvia. 

Vinkkejä ympäristöystävällisempiin kahvihetkiin

  • Käytetty suodatinpussi kuuluu poroineen biojätteeseen
  • Valitse aina vastuullisesti tuotettu kahvi ja suodatinpaperit
  • Säästö sähköä, napsauta kahvinkeitin pois päältä ja laita lämmin kahvi termoskannuun
  • Käytä kahviporot, vaikka ihokuorintaan sekoittamalla ne kosteusvoiteeseen tai kookosöljyyn
  • Käytetyt kahviporot voi laittaa lannoitteeksi. Kahviporot sopivat oikein loistavasti happamassa mullassa viihtyville kasveille lannoitteeksi.