Täyteläisempi kahvi ei synny lisäämällä enemmän kahvijauhetta

Arvid Nordquistilta uusi vaaleapaahtoinen suomiuniikki kahvi

Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muussa maassa. Nautimme viikossa noin 28 kupillista kahvia. Vaaleapaahtoinen kahvi on suosituinta suodatinkahvia, mutta tummapaahtoisten kahvien suosio kasvaa kovaa vauhtia. Siihen, miltä kahvi maistuu kupissamme, vaikuttaa moni eri asia. Suurin merkitys on sillä mitä kahville tapahtuu pellolta kahvipaahtimoon ja aina pakkaukseen asti, mutta myös omilla toimillamme voimme vaikuttaa kahvin aromien säilymiseen ja parhaaseen mahdollisen kahvin makuun. Ruotsalainen kahvipaahtimo Arvid Nordquist on kehittänyt suomalaisten kahviasiantuntijoiden kanssa uuden vaaleapaahtoisen kahvin, joka tulee myyntiin vain Suomessa.

Kahvin pahin vihollinen on happi

Heti kun kahvipaketti avataan, kahvin eteeriset öljyt alkavat hapettua ja maku heikkenee pikkuhiljaa. Siksi kahvi tulisi aina säilyttää omassa pakkauksessaan, ilmatiiviissä ja kannellisessa purkissa.

Parhaiten kahvi säilyy viileässä. Kahvin säilyttämisestä jääkaapissa voi olla pientä etua, mutta vain siinä tapauksessa, että se ei joudu kosketuksiin voimakkaiden hajujen, kuten homejuuston ja sipulin kanssa. Huonoin mahdollinen kahvipurkin säilytyspaikka on lieden lähellä

kahviasiantuntija Cecilia Mérus, joka toimii Arvid Nordquist Finlandin maajohtajana.

Täyteläisempi kahvi ei synny lisäämällä enemmän kahvijauhetta

Oikea annostelu kahvia on 7 grammaa kahvijauhetta 1,25 desilitraa vettä kohti. Jos joskus tekee mieli vähän vahvempaa ja intensiivisempää kahvia, niin lisämitallinen kahvijauhetta ei ole oikea konsti. Se tekee kahvista vain karvaampaa. Oikea tapa on vaihtaa kahvijauhe tummapaahtoisempaan.

Jos kotona on käytössä tarkka keittiövaaka, kannattaa tarkistaa, että omasta kahvimitasta tulee juuri tuo 7 grammaa. Vesisäiliön mittaaminen käy myös helposti. Kaada keittimeen tasan puoli litraa vettä ja tarkista, että se on neljän kupin viivan kohdalla.

Muista huuhdella kahvinkeittimen jäännösvesi

Kahvikupillisessa on 98,2 prosenttia vettä. Veden laatu vaikuttaa suoraan kahvin makuun. Käytä aina raikasta, puhdasta ja kylmää vettä, ja kaada vesi keittimeen aina puhtaalla astialla. Veden kalkki- ja rautapitoisuus vaikuttavat kahvin makuun, siksi esimerkiksi kesämökin kaivovedellä keitetty kahvi voi maistua erilaiselta kuin kotona keitetty.

Kahvinkeittimiin jää jokaisen keittämisen jälkeen niin sanottu jäännösvesi, jotta keitin toimii oikein. Jos keitin on useita viikkoja esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla käyttämättä, niin kannattaa pyöräyttää keittimen läpi ensin pelkkää puhdasta vettä, jotta varmistetaan hyvä kahvin maku. Jos kesämökillä ei ole talvella lämmitystä, kannattaa tuo kahvinkeittimen jäännösvesi kaataa ennen talven tuloa pois, jotta se ei jäätyessään riko keitintä. Näin varmistetaan, että seuraavan mökkikauden alettua voidaan nauttia taas hyvästä kahvista.

Arvid Nordquistilta uusi vaaleapaahtoinen suomiuniikki kahvi

Vaikka tummapaahtoisen kahvin suosio on meillä kovassa kasvussa, on suurimman osan kahvivalinta edelleen vaaleapaahtoinen suodatinkahvi. Ruotsalainen Arvid Nordquist on tehnyt nyt ensimmäistä kertaa kahvin pelkästään Suomen kaupoissa myytäväksi.

Uusi vaaleapaahtoinen Delicada-kahvi on kehitetty yhdessä suomalaisten kahviasiantuntijoiden kanssa ja se vastaa nyt parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisten kahvimakua. Kahvissa on hienostunut marjainen maku ja sen paahtoaste on kymmenportaisella asteikolla 4. Vastuullisesti tuotetun Delicada-kahvin pakkaus on tehty sataprosenttisesti suomalaisesta mäntyöljystä, joka on metsäteollisuuden jäännöstuote.

Arvid Nordquist siirtyy jatkossa kaikissa kahvipakkauksissaan sataprosenttisesti mäntyöljystä valmistettuihin pakkauksiin.

Arvid Nordquist valitsee pavut aina maistamalla

Arvid Nordquist ostaa papuja eri puolilta maailmaa, ja parhaiden papujen löytäminen edellyttää jatkuvaa etsimistä. Arvid Nordquistin hankintaosasto valitsee huolellisesti pavut, jotka kelpuutetaan kahvisekoituksiin. Maistaminen on tärkein osa papujen valintaa. Pavut maistellaan jo alkuperämaassa, ennen kuin ne kelpuutetaan kahvisekoituksiimme.

Kahvipapujen alkuperä, lajike ja laatu vaikuttavat oleellisesti kahvin makuun. Paahtaminen on kahvin valmistuksen tärkeä vaihe. Paahdettaessa raakakahvi muuttuu vihreästä ruskeaksi. Paahdon jälkeen kahvi jauhetaan. Erilaisia kahvinvalmistustapoja ja kahvijuomia varten tarvitaan erilaisia jauhatuksia, jotta juomasta tulisi mahdollisimman aromikasta. Kahvi voidaan jauhaa erittäin hienoksi, hienoksi, puolikarkeaksi tai karkeaksi käyttötarkoituksen mukaan. Jauhatusasteista hienojakoisin on espressojauhatus ja karkein pannujauhatus. *)

Aistinvarainen arviointi näkö-, tunto-, haju- ja makuaistia käyttäen on olennaista kahvien laadun määrittelyssä ja sekoitusten laatimisessa. Kahvia saatetaan maistaa jopa toistakymmentä kertaa sen matkalla pavusta kuppiin. *)

Valikoimme papujen tuottajat ja alkuperän aina tarkoin. Käytämme kaikissa kahveissamme Arabica-papuja, ja käyttämämme kahvi on sataprosenttisesti vastuullisesti sertifioitua. Teemme työtä muun muassa syrjintää ja lapsityövoiman käyttöä vastaan ja pyrimme varmistamaan, että ympäristö ja reilut työolosuhteet otetaan huomioon tuotannon kaikissa vaiheissa.

*)Lähde: kahvi.fi