Meiran paahtimo jälleen toiminnassa – Korjaukset valmistuneet ja paahtaminen aloitettu

Meiran paahtimolla tapahtui joulukuussa 2021 mittava tulipalo, jonka aiheuttamia vaurioita on korjattu koko kuluva vuosi. Paahtoprosessin korjaukset valmistuivat heinäkuussa, ja paahtotoiminta käynnistyi. Meiran paahtimo on toiminut nykyisellä paikallaan Helsingin Vallilassa vuodesta 1935 lähtien. Paahtimon pysyminen Suomessa ja Vallilassa on meiralaisille kunnia-asia.

Meiran paahtimotoiminta Helsingin Vallilassa on saatu jälleen käyntiin joulukuussa 2021 tapahtuneen tulipalon jäljiltä. Paahtaminen käynnistyi heinäkuussa noin kuusi kuukautta tapahtuneen jälkeen. Vaikka tulipalo oli mittava, sen aiheuttamat vahingot rajautuivat onneksi pääosin vain rakennuksen ullakkokerroksen ja kattorakenteiden sekä raakakahvin syöttöprosessin vaurioihin.

Paahtimon korjauksen ja tuotannon uudelleenkäynnistämisen suunnittelu aloitettiin Meiralla välittömästi palon jälkeen. Prosessi sujui nopealla aikataululla, vaikka esimerkiksi erilaisissa komponenteissa ja materiaaleissa oli pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamia saatavuusongelmia. Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kiittääkin meiralaisia heidän työpanoksestaan poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Olemme toimineet paahtimolla koko kevään poikkeusjärjestelyillä. Tammikuusta lähtien olemme paahdattaneet pavut ulkopuolisilla kumppaneillamme ja syöttäneet ne jauhatukseen ja pakattavaksi täällä Vallilassa. Tämä on ollut melko monimutkainen toimintamalli ja vaatinut muun muassa logistiikka- ja tuotantotiimeiltämme valtavaa venymistä ja päivittäistä ongelmanratkaisua. Kunnossapito- ja rakennustiimimme puolestaan on suoriutunut korjausurakasta uskomattoman nopeasti. Ylipäätään olemme selvinneet haasteellisesta erikoistilanteesta hyvin”, kertoo Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo.

Palava paahtimo oli monelle meiralaiselle surullinen näky. Palon jälkeinen kriisiaika, poikkeusolosuhteet ja korjausurakka ovat kuitenkin opettaneet Meiralle paljon. Tilanne on myös vahvistanut entisestään meiralaisten yhteenkuuluvuutta, sekä ammatti- ja kotiseutuylpeyttä. Yrityksen paahtimotoiminta on sijainnut Vallilassa vuodesta 1935 lähtien, ja siellä se tulee säilymään myös jatkossa.

”On tärkeää huolehtia ihmisten jaksamisesta kuormittavassa erikoistilanteessa. Olemme jakaneet oppeja tulipalosta kollegoillemme muissa yrityksissä ja keskustelleet tapahtumista pelastuslaitoksen ja työterveyspsykologin kanssa. Saimme erityistä kiitosta työturvallisuusasioiden priorisoinnista toiminnassamme. Kriisitilanteen johtaminen poikkeaa normaalista johtamisesta melko lailla. Vaikka olemme tehneet jatkuvuussuunnittelua ja harjoitelleet erikoistilanteiden varalta, on jokainen tilanne uniikki. Tällöin ratkaisuja on löydettävä luovasti ja päätöksiä on tehtävä epävarmuudesta huolimatta. Onkin tärkeää jakaa ajatuksiaan ja oppejaan avoimesti, jotta tällaisten onnettomuuksien todennäköisyys voitaisiin minimoida tulevaisuudessa”, kertaa Sinisalo.

Meiran paahtotoiminta on tällä hetkellä täysimittaista lukuun ottamatta paputuotteiden pakkaamista, joka odottaa edelleen rakennusmateriaaleja. Vallilan kiinteistössä niin ikään sijaitseva Meiran maustetehdas on toiminut normaalisti jo joulukuun viimeisestä viikosta lähtien.

FAKTAT MEIRASTA 

  • Perustettu 1914. Paahtimo ja maustetehdas ovat olleet nykyisellä paikallaan Helsingin Vallilassa jo vuodesta 1935.
  • Yli 98% Meiran tuotteista valmistetaan ja pakataan edelleen Vallilan tehtaalla. 
  • Meiran tuotteet ovat Suomen toiseksi ostetuimpia kahvituotteita. Tuotemerkkejä ovat Kulta Katriina, Segafredo ja Saludo. (Lähde: Nielsen Homescan, data päättyen 19.6.2022)
  • Meira mausteet ovat Suomen ostetuimpia. (Lähde: Nielsen Homescan, data päättyen 28.3.2021)
  • Meiran ketsupit ovat ostetuimpia kotimaassa valmistettuja ketsuppeja. (Lähde: Nielsen Homescan, data päättyen 15.8.2021)
  • Meira on sitoutunut Parisiin ilmastosopimuksen mukaiseen ilmastotyöhön: 4. elintarvikeyhtiö Suomessa, jonka päästövähennystavoitteet ovat kansainvälisen Science Based Targets -aloitteen hyväksymät.
  • Meira on kansainvälistä Massimo Zanetti Beverage Groupia, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä.