Suomalainen kahvilakulttuuri kehittyy

Ei siitä ole kauan aikaa, kun suomalaisissa kahviloissa sai pääsääntöisesti vain yhtä ja samaa kahvia, suodatinkahvia. Eri kahviloissa sentään oli eri suodatinkahvia, mutta kahvinjuonnin määrään verrattuna Suomen kahvilakulttuuri kehittyi kohtuullisen myöhään. Kahvilakulttuurin ohessa myös nettipelien kulttuuri on Suomessa ja Euroopassa kehittynyt, jopa niin että Suomessakin ollaan vähentämässä peliautomaatteja kaupoista ja lisäämässä tarjontaa nettiin. Redbet kasinolla et voi vielä kahvista löydä vetoa, mutta paljon muita kohteita kyllä on tarjolla mikä onkin nykyaikaisten nettipelien tarkoitus, palvella monipuolisesti, aivan kuten kahvilat pyrkivät monipuolistumaan ja eurooppalaistumaan.

Kahvi ja suomalainen

Suomalaisille kahvi on aina ollut mukana elämän monissa vaiheissa ja jos siitä voisi lyödä vetoa, olisivat suomalaiset varmasti ensimmäisinä jonossa, oli sitten kategoriana eniten myyntiä kasvattava kahvi tai eniten Suomesta vietävä kahvi- kyllä, nykyään Suomesta myös viedään kahvia

Meillä suomessa kulutetaan nykyäänkin kahvia sellaiset 10 kiloa henkeä kohden vuodessa, mikä on selvästi maailman kärkikaskia, ja eihän sitä muualla olekaan kahvitaukoja ihan työsopimuksissa ja työehdoissa.

Esimerkiksi kaupan alan tauoissa nimenomaan sanotaan, että työpäivän ollessa alle neljä tuntia, ei kahvitaukoa ole. Mutta työpäivän ollessa 2-6 tuntia tulee jo yksi kahvitauko ja yli kuuden tunnin päiviin kaksi kahvitaukoa, tai jos kaksi kahvitaukoa on vaikea järjestää, niin sitten kuuluu olla yksi pidempi kahvitauko.

Työaikalaki ei erityisesti tunne kahvitaukoja, mutta kuten kaupanala, kahvitauot löytyvät sitten eri alojen työehtosopimuksista.

Suodatinkahvi

Miksi me suomalaiset juomme vaaleapaahtoista kahvia? Yksi syy siihen on se, että meillä Suomessa on niin puhdas vesi, mikä mahdollistaa vaalean paahtoisuuden. Koska kahvia ei paahdeta niin paljon, sitä juoja maistaa niin kahvin kuin myös veden, vaaleapaahtoista kahvia voi valmistaa siksi ainoastaan puhtaaseen veteen ja laadukkaimmista kahveista. Se ei tarkoita, että tumma ja paahteisempi kahvi olisi millään tavalla huonompaa, ei, mutta paahteisempi kahvia ”antaa anteeksi” enemmän.

Me suomalaiset juomme nykyään 59% vaaleapaahtoista ja 28% tummapaahtoisia kahveja. Normaaleissa suomalaisissa kahvipaketeissa paahteisuus esitetään lukuna 1-5, joista vaalein on 1 ja tummapaahtoisin numero 5.

Oletko kuullut sanonnan pula-ajan kahvista? Tiedätkö että se tarkoittaa sitä, että sota-aikana kahvi oli säännöstelyn alla. Saatavilla oli ainoastaan kahvin korviketta, joka sisälsi vain 25 % kahvia. Ja vuosina 1943–1946 saatavilla oli ainoastaan kahvitonta kahvinvastiketta. Kyseessä siis todella oli pula-ajan kahvi, joka oli kahvisuutensa puolesta myös erittäin laihaa. Nykyään tilanne on onneksi toinen, sillä juomamme kahvi on 100 % kahvia.

Vinkki: jos vatsasi oireilee kahvista, kokeile tummaa paahtoa. Paahdettaessa kahvia enemmän sen hapokkuus laskee ja se on vatsaystävällisempää. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että meidän jokaisen vatsa on yhtä yksilö kuin mekin, joten jokainen vatsa reagoi omalla tavallaan.

Viime vuoden paras suomalainen suodatinkahvi oli muuten Caffi-paahtimon Ethiopia Kayon Mountain Natural. Kahvi valittiin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festivalissa. Tuomariston käsittelyssä oli 16 eri paahtimoa suodatinkahveissa ja 15 espressoa.

Espresso kahvi

Espresso kahvi on sitten vahva, italilaistyyppinen kahvi, joka valmistetaan lähes kiehuvasta vedestä ja ajetaan paineella läpi hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi noin 20-30 sekunnissa. Kahvi on nautittava kohtuullisen heti, kuumana, pienestä kupista sokerilla maustettuna. Monesti espresson kylkiäisenä tarjoillaan myös pieni biscotti-keksi.

Espressoannos, eli shotti, on myös monen muun kahviannoksen perusosa. Sitä käytetään niin cappuchinon kuin caffe latten aineosana sekä erilaisten muiden kahvisekoitusten kanssa. Kun tilaat kahvilasta esimerkiksi cappuchinon, sinulta voidaan kysyä, otatko sen yhdellä vai kahdella shotilla, eli laitetaanko sinulle jopa tupla-annos espressoa.

  • Cappuccino – kolmasosa espressoa, kolmasosa kuumaa maitoa ja kolmasosa maitovaahtoa. Tarjoillaan perinteisesti posliinikupista, mutta laakea iso kuppi käy myös. Välillä kyllä suomalaisessakin kahvilassa voi saada cappuchinon vaikka minkälaisessa kupissa, joka todellakaan ei ole tarkoitettu cappuchinolle.
  • Caffe latte – tuplaespresso sekä 3/4-osaa kevyesti vaahdotettua maitoa. Tarjoillaan perinteisesti korkeasta lasista.
  • Latte macchiato – kevyesti vaahdotetun maidon päälle kaadetaan espresso. Tarjoillaan perinteisesti korkeasta lasista.

Moniin rakennettuihin kahveihin liittyy olennaisena osana nimenomaan vaahdotettu kahvi, mutta monissa kahviloissa käytetään suoraan kermavaahtoa, ilman että asiakkaalta edes kysytään. Onneksi kuitenkin vähitellen kansainvälinen kahvilakulttuuri etenee Suomessa ja samoin tietoisuus minkälaisia eri kahvijuomia maailmalta löytyy, ja miten ne kuuluu tarjoilla.