Maailmanuutuus varmistaa kahvin maun

Yksi kahvin makuun eniten vaikuttavista tekijöistä on jauhatusaste. Kahviloissa, ravintoloissa ja muissa kahvipaikoissa ei ole kuitenkaan vielä tähän asti ollut mitään keinoa valvoa kahvimyllyn tarkkaa jauhatusastetta. Nyt tilanne on muuttumassa. Löfbergsin kahvipaahtimo esittelee tänään kahvin hyvän maun varmistamiseen tarkoitetun ainutlaatuisen mittalaitteen, joka on kehitetty yhteistyössä kahvialan laitteisiin erikoistuneen 3TEMP-yhtiön kanssa.

– Kehitystyötä on tehty kahden vuoden ajan, ja on upeaa päästä viimeinkin esittelemään sen lopputulos: uusi laite, jolla hyvä maku voidaan varmistaa ja joka antaa yhä useammalle mahdollisuuden nauttia entistä paremmasta kahvista. Tämä vahvistaa asemaamme markkinoilla sekä Ruotsissa että muissa maissa ja tuo toivon mukaan meille lisää uutta liiketoimintaa, Löfbergsin toimitusjohtaja Lars Appelqvist kertoo.

Tarkkaa valvontaa

Uutuus on saanut nimekseen CPA (Coffee Particle Analyzer). Se on maailman ensimmäinen mittalaite, jolla pystytään tarkasti valvomaan kahvin jauhatusastetta suoraan kahviloissa, ravintoloissa ja muissa kahvipaikoissa.

– Aiemmin lähes kaikkia muita kahvin ominaisuuksia on valvottu tarkoin mittauksin, mutta jauhatusasteessa on jouduttu luottamaan omaan arvioon ja näppituntumaan. CPA:n ansiosta ei enää tarvitse arvailla, sanoo Löfbergsin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava kaupallinen johtaja Per Grahn.

Lisäksi yritykset ja organisaatiot, joilla on yksiköitä eri paikoissa tai maissa, voivat varmistaa, että kahvi maistuu yhtä hyvältä kaikkialla.

Vaikuttaa makuun

Yksi kahvin makuun eniten vaikuttavista tekijöistä on jauhatusaste. Jos mylly jauhaa kahvin liian karkeaksi, vesi valuu läpi liian nopeasti ja kahvi jää laimeaksi. Jos kahvi jauhetaan liian hienoksi, se on kosketuksissa veden kanssa liian pitkään, ja lopputulos koetaan kitkeräksi.

– Jos kahvin maku ei tyydytä, monet muuttavat annostelua omin päin. Tällöin kahvia käytetään usein enemmän kuin olisi tarpeen. CPA tuo siis myös taloudellista etua ja säästää ympäristöä, Per Grahn toteaa.

Kuinka CPA toimii? Se on optinen mittalaite, joka liitetään langattomasti matkapuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Myllystä otetaan pieni jauhettu kahvinäyte, joka laitetaan mittariin. Tarkka mittaustulos ilmestyy näyttöön muutaman sekunnin kuluttua. Tulos vahvistaa, että kaikki on kunnossa, tai sen perusteella voidaan tehdä tarvittavat säädöt, jotta kahvi maistuisi sellaiselta kuin pitääkin.

Miljoonainvestointi

CPA:sta on tulossa tärkeä osa Löfbergsin palvelutarjontaa. Löfbergs on aiemmin käyttänyt laadunvalvonnassaan saatavilla olevia tekniikoita, joilla voidaan mitata muun muassa vedenlaatua, kuiva-ainetta ja uuttamisaikaa.

– Jauhatusasteen mittaamiseen ei kuitenkaan ollut minkäänlaista laitetta, joten jouduimme kehittämään sellaisen itse. Kehitystyötä on tehty lähes kaksi vuotta. Kyseessä on miljoonaluokan investointi, mutta se on hintansa arvoinen. Nyt voimme varmistaa, että asiakkaidemme tarjoama kahvi on aina hyvänmakuista, mikä puolestaan tuo heille lisää tyytyväisiä asiakkaita, Per Grahn sanoo.

CPA (Coffee Particle Analyzer) lyhyesti

  • Mikä CPA on?
  • CPA on maailman ensimmäinen mittalaite, jolla kahvin jauhatusastetta voidaan valvoa tarkasti, nopeasti ja joustavasti suoraan kahviloissa, ravintoloissa ja muissa kahvipaikoissa ja siten varmistaa kahvin hyvä maku.
  • Miksi CPA:ta tarvitaan?
    Yksi kahvin makuun eniten vaikuttavista tekijöistä on jauhatusaste. Kahviloissa, ravintoloissa, työpaikoilla ja muualla ei ole kuitenkaan vielä tähän päivään asti ollut saatavilla tekniikkaa, jolla jauhatusastetta olisi voinut mitata.
  • Missä CPA:ta kannattaa käyttää?
    Kahviloissa, ravintoloissa, työpaikoilla ja muissa paikoissa, joissa jauhetaan kahvia käsikäyttöisissä tai automaattisissa myllyissä. Oikea jauhatusaste varmistaa kahvin hyvän maun ja oikean annostelun – kahvia ei esimerkiksi tule käytetyksi liikaa.