Nämä kahvit sopivat yhteen pääsiäisruokien kanssa

Pääsiäinen tunnetaan hyvistä perinneruoista ja jälkiruokaherkuista. Mutta millainen kahvi kannattaa valita mämmin tai pashan kanssa? Kahvin paahtaja Petri Nieminen neuvoo.

Kahvia ei useinkaan liitetä perinteiseen pääsiäispöytään. Suomen kahvikulttuurin pitkäikäisimpiin hahmoihin kuuluvan Petri Niemisen mukaan kahvi sopii erinomaisesti täydentämään vahvoja pääsiäisruokia.

Nieminen neuvoo valitsemaan kahvin ruoan mukaan. Hän painottaa, että kahvi ei saa jäädä ruoan varjoon eikä varsinkaan pilata hyvästä ateriasta jäänyttä jälkimakua.

Yleinen totuus maistelussa ja makujen yhdistelyssä on, että hennot maut jäävät helposti vahvojen alle. Siksi jälkiruokakahvi kannattaa valita ruoan tai jälkiruoan ominaisuudet huomioiden. Makeiden ja vahvojen jälkiruokien kanssa parasta on tuhti kahvi.

Karkeasti ottaen tummemmat paahdot ovat tuhdimpia ja voimakkaampia. Iso merkitys on myös kahvin laadulla. Kahvin lajike ja alkuperä määrittää kahvin ominaisuuksia paahtoakin enemmän.

Makeiden jälkiruokien, kuten mämmin, suklaakakkujen ja -leivosten kaveriksi kannattaa valita tummapaahtoinen aasialaiskahvi. Intialaisissa, indonesialaisissa ja papua-uusiguinealaisissa kahveissa on mausteisuutta ja pyöreää maanläheisyyttä. Kun nämä ominaisuudet yhdistää tummempaan paahtoon tulee miellyttävä painava kahvi raskaankin jälkiruoan kanssa.

Elintarvikeliikkeistä löytyy vähän vain yhtä lajiketta sisältäviä kahveja, mutta erilaisia sekoituksia kylläkin. Suositeltavia ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Paulig: Presidetti Sapphire tai Presidentti Black Label tai Barcelona
  • Meira: Kulta Katriina Luomu tummapaahto tai Segafredo Pausa
  • Löfbergs: Kharisma

Pienpaahtimoiden verkkokaupoista löytyy alkuperältään selkeämpiä ja tähän tarkoitukseen mainiosti sopivia vaihtoehtoja. Niemisen mukaan esimerkiksi sumatralaiset, balilaiset ja intialaiset alkuperäiskahvit sopivat erinomaisesti pääsiäispöytään.

Pashalle kenialainen kahvi

Jos siirtyminen lammasruoasta jälkiruoan pariin kestää hieman pidempään, voi valita kevyen kahvin sellaisenaan tai nauttia siitä pashan kaverina.

Pääsiäisen pasha sisältää sitruunaa ja suklaata. Kenialainen kahvi on hapokan raikas ja parhaimmillaan hivenen sitrusmainen. Se yhdistyy mainiosti pashan tai pääsiäispullan  kanssa.

Suositeltavia kahveja eri paahtimoilta löytyy useita:

  • Paulig: Presidentti Ruby
  • Caffi: Kenya Baragwi Guama AA
  • Rost & Co: Kenia Limwe AA

Mokkamestarit: Kenia Kiamwangi AA