Suomalainen kahvilakulttuuri on kehityskaarensa alussa

On aika uskomatonta, että lähes joka sadas kahvipapu mitä maailmalla tuotetaan tuodaan Suomeen. Suomalaiset juovat kevyesti eniten kahvia maailmassa ja Suomessa kulutetaan sellaiset reilut kahdeksan miljoonaa kiloa paahdettua kahvia!

Tarina muuten kertoo, että ensimmäinen suomalainen kahvinjuoja olisi saattanut olla Axel Käg, joka oli kamaripalvelijana Schleswig-Holsteinin herttuan seurueessa Persian matkalla 1637. Vielä uskomattomampaa saattaa olla historian tieto, että kahvi on ollut aikoinaan myös kiellettyä – on siis ollut 1700-luvulla jopa kahvinkieltolaki ja toisen maailmansodan aikana Suomessa kahvi oli säännösteltyä ja meillä tehtiin erilaisia kahvinkorvikkeita mm. paahdetusta rukiista, ohrasta, lantusta, herneestä ja voikukanjuuresta, jota sitten oli sekoitettu varsinaiseen kahviin.

Kahvia vai viiniä

Siinä missä keskieurooppalainen nauttii päivisin ja iltaisin lasin viiniä, suomalainen nauttii pari kupillista suodatinkahvia. Kylläkin nykyaikana ja viime vuosina Suomeen on rantautunut kahvilaketjuja, jotka ovat vähitellen opettaneet suomalaisetkin juomaan erilaista kahvia, ja samalla kenties hieman vähemmän.

Kahvia siemaillessa on muutenkin parempi käydä pelailemassa Unibet Casinolla vrt jos olisit ottanut muutaman lasillisen viiniä. Yleensäkin viini ei sovi yhteen pelaamisen kanssa, eikä oikeastaan se kahvikaan suuremmissa määrissä, koska öisin pitää myös nukkua. Jos et ole muuten vielä aiemmin käynyt pelailemassa tuolla kasinolla niin ainakin tällä hetkellä heillä on tarjouksena uusille pelaajille tervetuliaisbonus, joka kannattaa käydä tsekkaamassa. Muutenkin nämä internetin uudet (viimeiset kymmenen vuotta ja reilut) tulokkaat ovat tuoneet melkoisen lisän nettikäyttäjän viihdevalikoimaan elokuvien ja nettipelien rinnalle ja joukkoon.

Suomen suosituin kahvi

Ei varmaankaan yllätys, että Suomen suosituin ja ostetuin kahvi tällä hetkellä on Pauligin perinteinen Juhla Mokka, joka paahdetaan Brasilian, Kolumbian, Keski-Amerikan ja Afrikan kahvilaaduista, mutta jos kahvinjuojalta kysytään, mikä on parasta kahvia – vastauksen vaihtelevat hurjasti. Esimerkiksi viime vuonna (2017) pohjoismaisella kahvifestivaaleilla tuomaristo valitse parhaaksi suodatinkahviksi 15 eri paahtimon tuotteista helsinkiläisen pienpanimo Rost&Co:n guatemalalaisen Finca Montejon. Sen sijaan tänä vuonna (2018) parhaaksi suodatinkahviksi valittiin Caffi-paahtimon Ethiopia Kayon Mountain Natural. Tuntuu ja näyttää siis siltä, että tuomaristojen parhaimmiksi kahveiksi päätyy kahvit, joissa ei ole sekoitettu ainakaan liikaa eri kahvipapuja.

Tämän vuoden paras kahvila löytyi Lappeenrannasta Satamatie 6, ja toiseksi paras Helsingin Pursimiehenkadulta Kaffa Roastery – mutta aivan kuten viineissä, oluissa ja muissa nautintoaineissa, kahvikin maistuu jokaiselle erilaiselta, ja jokaisella kahvinjuojalla on ne ovat suosikkinsa, eivätkä kaikki ole sellaisia hifistelijöitä, että vaatisivat kahviltaan liikoja – me vain olemme kehittyneet syystä tai toisesta melkoiseksi kahvinjuojakansaksi.

Kahvilaketjut laajenevat nopeasti

Onkin hieman ihmeellistä, että vaikka Suomessa juodaan ja on juotu paljon kahvia, vasta viime aikoina on Suomen markkinoille tullut oikeita kahvilaketjuja. Muun muassa Espresso House ja Robert’s Coffee etsivät uusia mahdollisia paikkoja uusille kahviloille. Tätä nykyä suomalaiset ostavat 70% kulutetusta kahvista kaupoista mutta jopa 30% kaikesta kahvista myydään kahviloissa sekä ruokaloissa, kuuluuhan suomalaiseen työpäivään sellainen ihmeellisyys kuin kahvitauko!

Espresso Housella on nyt kolmisenkymmentä kahvilaa ja tänä vuonna ketju yrittänee löytää paikan uusille noin kymmenelle kahvilalle. Robert’s Coffeeella on jo nyt lähes 40 kahvilaa ja silläkin on tavoitteena avata kymmenkunta uutta tänä vuonna – ja onhan niitä muitakin kahvilaketjuja Suomessa, mutta näiden kahden esimerkki antaa osviittaa mitä on tapahtumassa Suomen kahvilamarkkinoilla.