Tunnettuja kahviloilta meiltä ja maailmalta

Kahviturismi on myös teema, joka esiintyy matkailubloggaajien kanavilla. Etenkin, jos mukana on oma kahvikaveri, on huomattavasti mukavampaa olla reissussa kaksin ja tehdä kriittisiä vierailuja paikallisiin kahviloihin. Yhtä lailla kuin on viiniharrastajia, voi samaan tyyliin tutustua erilaisiin kahvijuomiin tai laatuihin. Koronapandemian jälkeen ihmiset uskaltavat taas nousta junaan tai lentokoneeseen ja suunnata uusiin elämyksiin. Monesti matkailukohteiden ei tarvitse olla ne kaikkein ruuhkaisimmat turistirysät, vaan juurikin vaikkapa erikoisempia kahviloita löytyy usein hieman sivummalta, pieniltä kujilta ja kulmilta. Pienemmät kahvilat saattavat jopa tehdä omat leivoksensa, jolloin positiivilta yllätyksiltä ei voi välttyä. 

Esimerkiksi Dubrovnik on noussut suomalaisten suosituksi lomakohteeksi. Vanhassa kaupungissa on paikka nimeltä Portrait, joka sekoittaa kahvilaa ja bistroa, esitellen myös 1800-luvulla syntyneen muotokuvamaalari Vlaho Bukovacin teoksia. Portraitiin kuuluu sisäpihan puutarha, jossa voi kahvinsa nauttia. Tavallisten kahvien lisäksi Portraitissa tarjoillaan kahvinpavuista tislattua kylmää juomaa.

Pariisin ytimessä taas sijaitsee klassinen teehuone Angelina. Vuonna 1903 perustettu paikka tunnetaan Marie Antoinetten aikoihin juontavista klassikkoleivoksista, kuten myös kahdesti vuodessa vaihtuvista sesonkileivoksistaan. Prahassa Café Imperialin kakkupöydän valikoima vaihtuu päivittäin. Useimmiten tarjolla on kuitenkin kermaista juustokakkua sekä omenatorttua keskieurooppalaiseen tapaan. Vuonna 1914 avautunut kahvila edustaa art nouveau -tyylisuuntausta. Tänne kelpaa ottaa kahvikaveri mukaan! 

Kotimaiset vaihtoehdot

Eipä jää suomalaisetkaan kahvilat kovin kauaksi eurooppalaisista kilpailijoistaan. Tyyli ei ehkä ole niin kuninkaallista, mutta tunnelma sitäkin parempi. Kemiönsaaressa sijaitseva Högsåra on historiallinen luotsikylä, jossa on hyvästä ruoastaan tunnettu Farmors Café. Farmors Café on rakennettu vanhaan luotsitupaan, joka on rakennettu 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Loviisassa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila taas on rakennettu vanhaan talliin. Paikan nimi tulee kieltolain ajasta, jolloin talon asukas piti salakapakkaa. 

Pohjoisemmassa, Kolin kansallispuistolla, on kesäkahvila Café Mandala. Paikka on majatalon yhteydessä. Mandalan miljöö voi olla vanha, mutta menu nykyaikainen. Tarjolla on muun muassa kombuchaa raparperipiirakan kanssa sekä runsaasti kasvisruokaa. Tarjottavat valmistetaan alusta asti itse omista antimista. 

Vivahde historiaa

Palataksemme takaisin Euroopan suuntaan, on montaa tunnettua kahvilaa yhdistävänä tekijänä historia sekä merkittävä maine. Venetsian kauniilla Pyhän Markuksen torilla sijaitsevan Caffè Florian kerrotaan olevan maailman vanhin kahvila. Kun se avattiin vuonna 1720, siellä saivat myös naiset asioida. Kahvilan vakituinen vierailija oli kuuluisa Casanova, jolle kahvila tarjoili uusia valloitettavia. Siinäpä vähän vekkulimpi kahvikaveri.

Itävallan Café Central on perinteinen esimerkki wieniläisestä tyylistä, historiasta ja kulttuurista. Kahvila avattiin vuonna 1876 ja siellä kävi asiakkaana muun muassa itse Freud. Paikalliset jälkiruoat ja pianomusiikki tekevät tästä paikasta kokonaisen kokemuksen. Yksi italialaisten lippulaivoista on jäätelö. Varsinaisesti italialainen jäätelö, gelato, ei ole perinteistä jäätelöä. Gelato valmistetaan maidosta ja sen vuoksi sen rasvapitoisuus pysyy alle kahdeksassa prosentissa. Lisäksi siinä on vähemmän ilmaa, jolloin painoa on jopa puolet enemmän tehdasjäätelöön verrattuna. Vähän matkan päässä Pantheonilta sijaitsee Giolitti, joka on avannut ovensa vuonna 1900. Valikoimaa jäätelöiden suhteen on loputtomasti. 

Oli sitten suuntima minne päin Eurooppaa tai maailmaa tahansa, se on ainakin varmaa, että jokaisesta kaupungista löytyy kahviloita. Osa saattaa olla perinteisiä ketjukahviloita, mutta mukaan mahtuu myös pienempiä, viihtyisiä paikkoja, joilla on pitkä historia tai muuten mielenkiintoinen tausta. Kaikki tunnetuimmat ja suosituimmat kahvilat eivät välttämättä ole vanhoja, vaan ne ovat kerryttäneet mainetta muilla tavoilla, kuten sisustuksella tai oheistuotteilla. Oman suosikin löytää vain vierailemalla rohkeasti eri kahviloissa kupposella ja laittamalla parhaat muistiin tai vaikkapa suosituksena someen. 

Lähteet: Anna, eBookers, Ilta-Sanomat, MTV Uutiset

Kahvia vai teetä?

Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.

Rahoitusta kodin tarpeisiin

Tänä aikana rahoitusta kodin kunnostukseen ja oman elämän eri tarpeisiin on saatavilla entistä useammalta taholta. Siksi kannattaakin tarkistaa eri rahoitusvaihtoehtoja rauhassa, ja vertailla mikä on itselle se paras. Yksi vaihtoehto näiden kaikkien joukossa on Bondora laina, josta voit lukea lisää linkin takaa. Aina kun olet miettimässä ulkoista rahoitusta, lainaa, kannattaa miettiä sitä lopullista lainan summaa – älä ota liikaa, ja suhteuta tarpeesi oikeasti sen mukaan mihin sinulla on varaa, sillä se laina pitää myös maksaa lainaehtojen mukaisesti takaisin. Samalla voi myös miettiä, maksaisiko ne muut vanhat ja pienet osamaksut ja lainat pois uudelle lainalla, jossa voi olla paremmat lainaehdot, eli pienemmät kuukausikulut ja lainankorot.