Yksin kahvilassa

Kahvilassa ei tarvitse välttämättä istua kaverin tai ystävän kanssa. Kahvila voi olla myös paikka, mistä voi hakea itselleen aikaa, aikaa rentoutua vain oman itsensä seurassa. Jos sitten itsellä on vähän enemmän mielikuvitusta ja kotona tilaa, voi kotiinsa perustaa aivan itseään varten kahvilan, sekään ei nykyaikana ole kovinkaan vaikeata, ja tässä käymmekin erilaisia mahdollisuuksia kotikahvilan rakentamisesta ajatellen.

Kahvia juodessa sitä helposti myös alkaa lukea lehteä tai tehdä ristisanatehtäviä, ja tietenkin nykyaikana kaikki tämä tapahtuu älypuhelimen sovellusten kautta. Meillä voi puhelimessamme olla jo kymmeniä, jollei satoja sovelluksia liittyen, vaikka mihin kohtaan arkista elämäämme. Kahvia juodessa voimme vaikka avata Unibet Casino App nimisen pelisovellukset, jolla päästään käsiksi aikuisten rahapelimaailmaan. Kahvia juodessa voi siis hyvinkin myös viihdyttää itseään pelailemalla tai sitten vaan vaikka avaamalla Ruutu.fi tai Katsomo sovelluksen ja katsoa edellisen päivän suosikkiohjelmat uusintana.

Kotikahvila

Me suomalaiset olemme olleet tähän saakka aika lailla suodatinkahvin ystäviä ja jokaisesta kaupasta on saatavilla vähintäänkin tarvikkeita suodatinkahvin keittämiseen ja kaikista isommista kaupoista siten myös varsinaisia kahvinkeittimiä. Lähes jokaisesta suomalaisesta kodista löytyykin nykyään jonkinlainen suodatinkahvinkeitin. Sen sijaan vanhanaikaisia kahvipannuja ei ole enää paljoakaan käytössä, kylläkin sisustuselementteinä tai vain pölyä keräämässä kaappien ylimmillä hyllyillä. Kahvipannussa keitetty pannukahvi on monien isovanhempien mielestä se ainoa oikea kahvi, mutta nuoremmalla ikäluokalla suodatinkahvi on ykkönen.

Suodatinkahvin rinnalle tuli vähitellen kahviloihin kuitenkin myös muita, vahvempia kahveja. Vahvat kahvit tulivat vaihvihkaa erilaisten makujen saattelemana ja me aloimme juoda esimerkiksi cappuchinoa, miettimättä, että se tehdäänkin espresso kahviin. Saataville tuli myös espresso sekä muuta siitä johdetut kuumat ja kylmät, maustetut kahvijuomat laajalla skaalalla, joiden kaikkien pohjalta löytyy siis joko yksi tai kaksi espresso ”shottia”, eli espresso annosta. Espresso on lähtöisin Italiasta ja sen juomiseen liittyy myös keskustelukulttuuri, missä pientä espresso kupillista juodaan huomattavasti pidempi aika kuin me juomme isoa kahvikupillistamme.

Kodinkoneliikkeisiin ilmestyi myös nopeasti erilaisia kahvikoneita, ja katsotaan mitä kotikahvilaan pitäisi ostaa, jotta sinulla olisi ihan oma kotikahvila. Kotikahvila voi olla kiva ajatus, mutta ainakin omassa kokemuksessa käynti erillisessä, oikeassa kahvilassa on vieläkin se numero ykkönen. Kahvilassa käyntiin liittyy aina jotain sellaista, jota on vaikea kuvailla. Se voi olla itse paikka, tuoksut, palvelut, tai vain se, että kotona joudut itse tekemään kaiken, mutta kahvilassa sinua palvellaan.

Kotikahvilan laitteet

Jokaisessa kotikahvilassa pitää olla kunnon suodatinkahvia keittävä kone ja Suomen suosituin taitaa olla monessa eri värissä saatava Moccamaster. Moccamaster sai alkunsa 60-luvulla hollantilaisesta autotallista, ja yhä vieläkin perustajan Gerard C. Smitin ajatus siitä, että ”elämä on liian lyhyt, huonolle kahville”, elää ja voi hyvin. Moccamasterin tekee erilaiseksi se, että jokainen keitin tehdään käsityönä ja testataan ennen kauppaan lähettämistä.

Hyvän suodatinkahvikoneen lisäksi kotikahvilassa pitää olla keino valmistaa hyvää espressoa. Jos tavallisessa suodatinkahvissa keitetty vesi johdetaan suodattimessa olevan kahvijauheen läpi, niin espressossa lähes kiehuva vesi johdetaan 8-18 barin paineella hienoksi jauhetun vahvan kahvijauheen läpi 20-30 sekunnin aikana. Tästä seuraa pieni shotti espressoa eli noin 25-35 millilitraa. Kaupoissa on saatavilla erilaisia espressokoneita, mutta mikäli haluat mahdollisimman paljon lähelle alkuperäistä, katso sellainen missä painetiedot ovat juuri tuon 8-18 baaria ja tuloksena on oikea määrä valmista kuumaa juotavaa. Monessa koneessa on lisättynä myös maidonvaahdotin cappuchinoa ja muita erikoiskahveja varten.

Erilaisten kahvikoneiden lisäksi tarvitaan kotikahvilassa myös useita eri kahvilaatuja. Kahvilaaduissa vain pitää muistaa, että mikäli ne ovat jo jauhettuja, pitää jauhettu kahvi säilyttää mahdollisimman ilmatiiviisti sekä juoda kohtuullisen nopeasti. Jos juot kahvia vain harvoin, voit säilyttää tiiviisti suljettua kahvipakettia jääkaapissa. Näin se säilyy pidempään tuoreena. Hyvä peukalosääntö on, että jos säilytät avattua kahvipakettia yli viikon, silloin se kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Kahvin säilömisessä tärkeätä on nimenomaan sen ilmatiiviys. Kahvi sisältää kasvisrasvaa, joka eltaantuu helposti – samalla tavalla kuin pöydälle unohtunut voirasia. Pilaantuminen johtuu siitä, että kahvi on kosketuksissa ilman, lämmön, valon tai kosteuden kanssa.

Suurin jääkaappisäilytyksen riski piilee kuitenkin pussin tiiviydessä. Jos kahvipussi ei ole täysin ilmatiivis tai se on suljettu huolimattomasti, kahviin saattaa tarttua ikäviä sivumakuja muista jääkaapin antimista. Avaamaton kahvipakkaus on turvallisempaa säilyttää jääkaapissa kuin jo avattu pussi. Jos kuitenkin juot kahvia päivittäin, ei sitä kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siitä voi olla seurauksena kosteuden kertymistä kahviin ja siten kahvin pilaantuminen – tämä liittyy kahvin nopeisiin lämpötilan vaihteluihin, kun kahvia otetaan jääkaapista ja laitetaan sinne takaisin.

Entäpä oma kahvimylly?

Kahvipavut säilyttävät aromit hyvinä huomattavasti pidempään kuin jauhettu kahvi, joten kannattaa harkita kahvipapujen ja myllyn ostamista. Jauhettu kahvi säilyy hyvänä viikkoja, kun taas pavut jopa kuukausia, kunhan kahvin säilytys tehdään oikein. Tämän jälkeen parhaat maut alkavat väkisinkin haihtua.

Kahvimyllyjäkin on saatavilla sekä manuaalisia että sähköisiä. Itse jauhamalla voit tehdä juuri sellaisen kahvisekoituksen kuin itse haluat ja voit kehittää itsestäsi todellisen kotibaristan.